V Praze diskutovali politologové o novém EP po rozšíření EU

Volby do Evropského parlamentu budou "neevropskými evropskými volbami", shodli se v Praze někteří účastníci semináře Francouzského ústavu pro výzkum ve společenských vědách (CEFRES). O situaci v Evropském parlamentu po květnovém rozšíření Evropské unie diskutovalo na 20 politologů a zástupců vysokých škol z Česka, Francie a Bruselu. Za "druhořadé" označil červnové volby do EP děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala. "Volby do Evropského parlamentu mají menší význam než volby do národních parlamentů nebo například volby prezidentské," uvedl. Účastníci semináře mluvili také o volební účasti do Evropského parlamentu nebo o tom, zda se změní stranická rovnováha uvnitř EP po květnovém rozšíření o 25 nových států.

Proděkanka Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Lenka Rovná připomněla, že od roku 1979 počet voličů do EP neustále klesá. "Z 63 procent na počátku, na necelých 50 procent před pěti lety," uvedla Rovná. Jedním z důvodů volební neúčasti může být podle politologů nespokojenost s evropskou integrací. Diskutující se většinou shodli i na tom, že u voleb do EP mají větší úspěch menší strany nebo strany ideologicky vyhraněné, až extrémní. "V celoevropském průměru dosahují ztráty velkých a vládních stran v evropských volbách až devíti procent... Voliči většinou využívají možnosti vyjádřit nespokojenost s vládní politikou ve své zemi," uvedl Fiala.

Diskutující se také dotkli faktu, že v evropských volbách nevystupují evropské politické strany, které by předkládaly alternativní koncepci integrace, ale národní stranické subjekty. "Předmětem volební kampaně nejsou evropské otázky, ale zcela dominují vnitropolitická témata," řekl Fiala. Ředitel CEFRES Christien Lequesne připomněl, že mají v EP většinu strana lidová a socialisté. Jak bude vypadat situace po květnovém přistoupení "pětadvacítky", si netroufl odhadnout. Semináře, který zahájil francouzský velvyslanec v ČR Joel de Zorzi, se zúčastnili i představitelé bruselského Institutu evropských studií. Českou stranu reprezentovali především zástupci Institutu mezinárodních studií UK a Fakulta mezinárodních vztahů pražské VŠE.