V Praze protestovala asi tisícovka lidí proti možné válce v Iráku

Přibližně tisícovka lidí se v neděli odpoledne sešla na pražském Staroměstském náměstí, aby vyjádřila svůj nesouhlas s chystanou válkou proti iráckému režimu Saddáma Husajna. U památníku Jana Husa se sešli zejména přívrženci levicových a anarchistických skupin, ale i náhodní kolemjdoucí. Tak jako při minulých demonstracích, které však byly počtem účastníků skromnější, drželi lidé v rukou různé transparenty například s nápisy "Ne další kapitalistickou válku" a "Žádnou válku". V projevech pak řečníci poukazovali na to, že podle jejich názoru je hlavním důvodem připravované vojenské operace snaha ovládnout irácká ropná naleziště.

Ze Staroměstského náměstí se za zvuku bubnů, pískotu a skandování hesel demonstranti vydali na průvod městem k britskému a americkému velvyslanectví. Tam také pokojná akce asi po dvou hodinách skončila.

Protiválečná demonstrace v Praze se v posledních týdnech konala již několikrát. Nedělní akce měla největší podporu lidí. Účastníci nedělní demonstrace většinou shodně tvrdili, že Američanům a Britům, tedy dvěma hlavním podporovatelům vojenského řešení irácké krize, jde jen o ovládnutí bohatých nalezišť ropy. Tomu odpovídala i hesla, která demonstranti skandovali, například "Žádnou krev za ropu!". Také nápisy na transparentech v češtině a angličtině vyznívaly v podobném duchu - "Ne kapitalistické válce" nebo "Válka je vůl!".

Další akci chystají organizátoři ze sdružení Iniciativa proti válce na 30. března. "V den D, tedy v den zahájení války v Iráku, se sejdeme v 18:00 na Václavském náměstí," znělo z amplionů.

Se snahou především Spojených států a jejich spojenců pokračovat v boji proti terorismu právě útokem na Irák nesouhlasí podle posledního průzkumu CVVM asi 71 procent Čechů. Vojenskou operaci proti režimu prezidenta Saddáma Husajna naopak podporuje 22 procent občanů.