V Praze se objevily billboardy odpůrců vstupu Turecka do EU

Čeští odpůrci vstupu Turecka do Evropské unie nechali v hlavním městě vyvěsit 16 billboardů, na některých z nich oslovují i premiéra Jiřího Paroubka. "Pane premiére Paroubku, chcete Turecko v EU? Většina českých občanů ne," stojí na jednom z nich. Další, nazvaný Islamizace veřejného života, spojuje vstup Turecka s muslimskou otázkou.

"Billboardovou kampaní chce občanská iniciativa oslovit občany ČR a také apelovat na vládu i české politiky, aby věnovali pozornost vůli českých občanů a postavili se proti zahájení přístupových jednání s Tureckou republikou," řekla ČTK Jana Kadeřábková za iniciativu Hlas pro Evropu. Sdružení soudí, že připojení Turecka k EU by neprospělo ani jednomu z vyjednávajících partnerů. Upozorňuje hlavně na kulturní a sociální rozdíly mezi Evropou a Tureckem.

Billboardy, které nechala iniciativa vylepit, apelují podle politologa Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity v Brně na obavy lidí před tím, co přinášejí do Evropy přistěhovalci. ČTK řekl, že věc ale v Čechách nehraje takovou roli jako v sousedním Německu či Rakousku, kde žije početná turecká komunita.