V řadě měst už byly sestaveny koalice, ODS se spojuje i s ČSSD

V řadě měst už vítězové komunálních voleb uzavřeli koalice a rozhodli o vedení radnic. V největších českých městech většinou získala nejvíce hlasů ODS. Přestože se její předseda Mirek Topolánek postavil proti uzavírání místních koalic s ČSSD, mnohde se občanští demokraté jeho radou neřídí. Koalici se sociální demokracií už uzavřeli například v Olomouci, Přerově, Prostějově, Ústí nad Labem či Liberci. ODS zvítězila ve 21 z 24 statutárních měst, post primátora obhajovala ve 14 z nich.

V Ústí nad Labem by měl být po dohodě ODS s ČSSD primátorem občanský demokrat Jan Kubata. Koalice občanských a sociálních demokratů bude vládnout také v Přerově. Vítězná ODS získá v radě města většinu, sociální demokraté ale vybojovali místo primátora. Obsadí ho dosavadní náměstek primátora Jiří Lajtoch. Také na prostějovské radnici bude pokračovat koaliční spolupráce ODS a ČSSD, prvním mužem města bude dosavadní starosta a lídr ODS Jan Tesař. Občanští a sociální demokraté budou společně vládnout také v Nymburku.

V Olomouci podepsali dohodu o spolupráci občanští demokraté kromě ČSSD také s KDU-ČSL. Primátorem se stane dosavadní náměstek Martin Novotný z ODS. V Liberci vítězná ODS uzavřela koaliční smlouvu s ČSSD a Unií pro sport a zdraví (USZ), jméno budoucího primátora zatím není známo.

Pardubickou radnici povede v příštích čtyřech letech koalice složená z ODS, Sdružení pro Pardubice (SPP), ČSSD a KDU-ČSL. Na primátora bude navržen lídr kandidátky občanských demokratů Jaroslav Deml. V Karviné se ČSSD spojí s ODS a Naším Karvinskem. Požaduje ale post primátora. Vítězní komunisté tak skončí pol letech zřejmě v opozici.

Koalice ODS a ČSSD se chystá v Karlových Varech. Se čtyřmi menšími pravicovými stranami zde občanští demokraté jednat nebudou. Na primátorku ODS nominovala Veroniku Vlkovou. Povolební jednání s ČSSD zahájila ODS také v Kladně. Opozici chce nabídnout místa v komisích a výborech.

V jiných městech ODS o spojení s ČSSD neuvažovala. V Hradci Králové se dohodla na pravicové koalici s Volbou pro město (VPM) a Hradeckým demokratickým klubem. Staronovým primátorem bude Otakar Divíšek (ODS). V Mladé Boleslavi vítězná ODS uzavřela dohodu s Volbou pro Mladou Boleslav, SNK-ED, politickým hnutím Zvon a Stranou zelených. Primátorem se má stát lídr ODS Raduan Nwelati. Pražská ODS nechce po vítězství v obecních volbách s ustavením nového vedení města spěchat. Občanští demokraté mají v zastupitelstvu většinu a mohou vládnout sami. Jejich tým se hodlá sejít se zástupci demokratických stran, které se do zastupitelstva dostaly.

Koalice, která by mohla po 15 letech vyšachovat ODS z vedení radnice, se začala formovat v Brně. Sociální demokraté, zelení a tým Brno 2006 senátora Jiřího Zlatušky se dohodli na spolupráci. K většině v zastupitelstvu by potřebovali ještě lidovce, kteří ovšem ve středu dostali od ODS nabídku primátorského křesla. ODS sice volby ve městě vyhrála, ale má obtíže najít koaliční partnery.

Sdružení Mostečané Mostu, které zvítězilo v severočeském městě v komunálních volbách, se dohodlo na spolupráci s KSČM. Primátorem bude lídr sdružení Vlastimil Vozka. Koaliční smlouva tak nejspíš pošle dosud vládnoucí ODS, ČSSD a nezávislé kandidáty do opozice.

V Havířově na Karvinsku bude i v následujícím období vládnout levice. ČSSD se ve městě spojila s KSČM a Hnutím pro Havířov. Vítězná ODS tak bude jedinou stranou, která skončí v opozici. ČSSD bude mít primátora. Rovněž v Jihlavě utvoří povolební koalici ČSSD, KSČM, SNK ED a uskupení Nezávislí občané Jihlavy (NOJ). Pravicový blok, tvořený vítěznou ODS a KDU-ČSL se Stranou zelených skončí v opozici.

Koalice, ve kterých figuruje ODS, ČSSD či lidovci a některé z nezávislých politických subjektů, budou vládnout na radnicích některých menších měst, například v Jičíně, Žďáru nad Sázavou, Sokolově, Blansku, Znojmu.

Naopak například v Táboře, Jindřichově Hradci, Berouně, Novém Jičíně, Vysokém Mýtě, Chrudimi, Litomyšli, Šumperku, Třinci a zřejmě i v Písku se ne vždy vítězná ODS spojí s nezávislými nebo pravicovými politickými stranami. V Rychnově nad Kněžnou se na vytvoření koalice shodli vítězní SNK Evropští demokraté s KDU-ČSL a Volbou pro město (VPM).

Kvůli obecním volbám už přišly první stížnosti. Dostaly je například soudy v Plzni, Ústí nad Labem, Praze a Pardubicích. Další se chystají. Tři stížnosti kvůli volbám do zastupitelstev obdržel také Nejvyšší správní soud, protože ale nespadají do jeho kompetence, pravděpodobně je zamítne.