V souvislosti s Schengenem Německo chystá reformu federální policie

V souvislosti s rozšířením schengenského prostoru o sousední Česko a Polsko a s hrozbami terorismu chystá německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble reformu federální policie. Návrhy předložil na víkendové konferenci ministrů vnitra spolkových zemí v Norimberku. I když se budou uzavírat některé menší služebny na východních hranicích, policejní přítomnost v hraničních regionech se naopak posílí. "Potřebujeme zvýšit podíl mobilních sil a posílit potenciál pro zahraniční výsadky," řekl Schäuble. Svou koncepci odůvodnil tlakem na větší účinnost, ačkoli prostředky v rozpočtu se příliš nezvýší.

Až se rozšíří schengenský prostor, v němž na hranicích s ČR a Polskem odpadnou kontroly osob a vozidel, ztratí smysl řada menších služeben v pohraničí a budou uzavřeny. Místo toho Schäuble hodlá zvýšit počet mobilních dohlížecích jednotek. Ty nebudou operovat jen na hranicích, ale v případě podezření budou kontrolovat až do hloubky 30 kilometrů ve vnitrozemí. Tato forma pátrání po pašerácích lidí a jejich klientech je podle ministra účinnější než jen kontroly u hraničních závor.

Podle plánu Evropské komise měl být schengenský systém rozšířen příští rok, nyní se ale přípravy zpožďují a zrušení kontrol na vnitřních hranicích nových členů EU bude možné nejdříve v roce 2008. EU zdržení odůvodňuje nepřipraveností počítačového systému SIS II, který registruje mimo jiné data o hledaných nebo nežádoucích osobách či kradených autech.