V Terezíně vzniklo Mezinárodní hudební centrum TIMUC

V Terezíně na Litoměřicku vzniklo Mezinárodní hudební centrum TIMUC. Jeho cílem je vytvořit v Terezíně prostor pro setkávání mladých lidí z celého světa. Zvláštní důraz při své činnosti bude klást na hudbu. Veřejnosti se představí 10. dubna koncertem, na němž zazní převážně skladby autorů, kteří byli vězněni v terezínském ghettu. Týž den večer bude v Terezíně uvedeno také Haydnovo oratorium Stabat Mater. ČTK to oznámil ředitel centra Tomáš Květák.

TIMUC (Terezin International Music Centre) se představí o den později i pražské veřejnosti koncertem v Rytířském sále Valdštejnského paláce. Na programu bude opět Stabat Mater. Spolupořadatelem je Senát, uvedl Květák. Letos počítá TIMUC ještě s festivalem komorní hudby v září, v říjnu s jednodenní akci věnovanou skladateli Viktoru Ullmannovi a v listopadu s týdenním workshopem na téma italská barokní hudba. Představit by se na nich měli nejen čeští, ale i němečtí, francouzští a italští hudebníci.

Obecně prospěšná společnost TIMUC chce být podle Květáka součástí Europrojektu Terezín, jehož cílem je přeměnit bývalé pevnostní město v centrum vzdělanosti, kultury a sportu. Kromě jiného to znamená zrekonstruovat bývalé vojenské objekty a využít je pro nově zřízenou vysokou školu a zmíněné hudební centrum. Náklady jsou odhadnuty na 7,5 miliardy korun. Podílet by se na nich měla Evropská unie a Česko.