V zahraničí volilo prezidenta více krajanů než v prvním kole

V zahraničí přišlo k volebním urnám ve druhém kole přímých prezidentských voleb více českých občanů než v kole prvních. 84 procent hlasů tu přitom získal Karel Schwarzenberg. V Bruselu, kde sídlí hlavní instituce Evropské unie a kde žije několik tisíc Čechů, přišlo ke druhému kolu českých prezidentských voleb zhruba 700 Čechů. To je přibližně o stovku více než v prvním kole, řekla konzulka v Belgii Hana Pešková. Na voličských seznamech na bruselské ambasádě bylo zapsáno přibližně 650 osob, avšak další mohli hlasovat s voličskými průkazy. Lidí s průkazy podle konzulky ve druhém kole přibylo. V Belgii žije podle odhadů 6000 až 10.000 Čechů. Ve srovnání s prvním kole více českých občanů do belgické metropole tentokrát zamířilo i z dalších větších měst, například Gentu či Antverp. V Bruselu mohli volit rovněž Češi z Lucemburska, kde stejně jako v Bruselu sídlí řada unijních institucí. V Lucembursku se počet Čechů odhaduje zhruba na dvě tisícovky. Podle Peškové ve druhém kole Čechů, kteří do Bruselu na volby z Lucemburska přijeli, bylo více než v kole prvním.

V Německu hlasovalo ve druhém kole českých prezidentských voleb téměř dvakrát více českých občanů než v kole prvním. Celkem volilo 735 lidí, sdělili pracovníci zastupitelských úřadů v Berlíně, Drážďanech, Düsseldorfu a Mnichově. Zejména v bavorské metropoli byl o volby obrovský zájem - v Mnichově hlasovala skoro polovina krajanů, kteří se v Německu druhého kola zúčastnili. V Mnichově odevzdalo svůj hlas podle tamního konzula Vladimíra Krňávka 358 Čechů, z toho 309 na voličský průkaz. V prvním kole před dvěma týdny v Mnichově k volební urně dorazilo 128 krajanů. Bavorská metropole tak co do počtu voličů předčila i hlavní město Berlín, kde jinak v Německu hlasuje tradičně nejvíce Čechů. Tentokrát jich podle vedoucí konzulárního oddělení české ambasády Markéty Meissnerové bylo 218. Před 14 dny tam přišlo svůj hlas v prvních přímých volbách českého prezidenta uplatnit 162 Čechů.

Ve Spojených státech a v Kanadě se druhého kola první přímé volby českého prezidenta zúčastnilo kolem 660 voličů, což je více než před 14 dny v kole prvním. Tehdy svůj hlas odevzdalo 525 lidí. Nejvíce voličů nyní přišlo na konzulát v New Yorku, kde hlasovalo přes 250 lidí oproti 158 před dvěma týdny. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli pracovníci zastupitelských úřadů.