Václav Havel opustí zřejmě ve středu rehabilitační kliniku

Bývalý prezident Václav Havel opustí zřejmě ve středu rehabilitační kliniku na pražských Malvazinkách, kde se zotavuje po zranění kyčelního kloubu. Ještě předtím ale podstoupí kontrolní vyšetření, aby se lékaři ujistili, že může v léčbě pokračovat ambulantně. "Pan exprezident se cítí velmi dobře," řekl ČTK ředitel kliniky Vladimír Drvota. Havel denně absolvuje kolem osmi procedur, střídá fyzioterapii, saunu, klasické masáže, rehabilitační bazén a odpočinek. Poraněnou nohu nesmí bývalý prezident příliš zatěžovat, aby poraněné kosti dobře srostly. "Musí ale zároveň posilovat svalstvo," vysvětlil Drvota.

Kyčelní kloub si poranil Havel v listopadu během návštěvy Tchaj-wanu. Plánovanou cestu do Thajska a na Bali proto raději zrušil. Po předčasném návratu do Prahy byl týden v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice, kteří se rozhodli pro konzervativní léčbu a poraněnou nohu neoperovali.

Vánoce stráví exprezident i s manželkou Dagmar doma. Na jaře se možná vydá na čtyři měsíce do Spojených států, kam ho pozvala kongresová knihovna ve Washingtonu. Uskutečnění pobytu, který musel Havel v minulosti kvůli zdravotním problémům odložit, ale není ještě zcela jisté.