Václav Klas se setkal s třemi navrhovanými ministry

Prezident Václav Klaus a ministr zahraničí Cyril Svoboda se při úterní schůzce na Pražském hradě dohodli, že spolu budou častěji konzultovat důležité otázky české diplomacie. Svoboda, který zůstane i v příští vládě Stanislava Grosse, prý od hlavy státu neslyšel žádné výhrady, byť na řadu věcí mají oba politici dlouhodobě jiné názory. "Po celou dobu pan prezident nezvedal obočí, neměl výhrady k naší práci," řekl Svoboda. "Dohodli jsme se, že budeme věci více konzultovat, což je dobře," prohlásil po schůzce Svoboda. Považuje to za přínosné a samozřejmé, neboť hlava státu zastupuje stát navenek a hraje důležitou roli v zahraniční politice státu. "Mezi našimi úřady už funguje velmi dobrý komunikační systém, který bude ještě prohlouben," dodal ministr. Považuje za dobrou tradici, že ještě před jmenováním s ním prezident hovořil. S Klausem se podle Svobody bavili o Evropské unii, transatlantických vazbách či vztazích republiky se sousedy, ale také o soudržnosti Grossovy vlády. "Ujistil jsem ho, že naší vůlí je, aby vláda vydržela do roku 2006," řekl Svoboda.

Posílení civilní kontroly českých ozbrojených sil bylo jedním ze tří témat, která spolu probírali prezident Václav Klaus a budoucí ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU). Dalšími byly reforma armády a také působení České republiky v Severoatlantické alianci a bezpečnostních strukturách Evropské unie, řekl po schůzce s prezidentem Kühnl. "Neměl jsem pocit, že jsem na koberečku," prohlásil při odchodu z Pražského hradu politik Unie svobody, s jehož angažmá ve vládě Stanislava Grosse nebyl údajně prezident spokojen. Kühnl měl podle svých slov pocit, že diskutuje s prezidentem, který si je přesně vědom zvláštního vztahu prezidenta a ministerstva obrany. S Klausem prý hovořil především o "celkovém směřování" svého působení na ministerstvu obrany, kde ve funkci ministra nahradí Miroslava Kostelku. "Myslím, že pan prezident byl spokojen a souhlasil se mnou," poznamenal budoucí ministr. Václavu Klausovi prý naznačil, že by s ním chtěl v budoucnu bezpečnostní problematiku více konzultovat. "Pan prezident na to pokýval," doplnil. Nálada při jednání byla podle něj korektní a taková, jaká se sluší na setkání vrchního velitele ozbrojených sil s budoucím ministrem obrany.

František Bublan, budoucí ministr vnitra ve vládě Stanislava Grosse, prezidenta Klause informoval o své představě řízení tohoto resortu. Diskutovali ale i o některých dílčích kauzách. Bublan po setkání řekl, že prezident vůči jeho osobě neměl výhrady. Prezident se s Bublanem také dohodl na vzájemných konzultacích.