Václav Klaus byl znovu zvolen prezidentem

Václav Klaus byl v pátek znovu zvolen prezidentem. Ve třetím kole získal od přítomných členů parlamentu nadpoloviční většinu hlasů. Porazil tak svého protikandidáta Jana Švejnara. Klause volilo celkem 141 zákonodárců, dostal tak stejně hlasů jako v prvním a druhém kole páteční volby. Ve třetím kole získal o hlas více, než potřeboval. Před pěti lety byl do čela státu zvolen v tajné volbě hlasy 142 zákonodárců. Švejnar tentokrát dostal pouze 111 hlasů. Staronový prezident nyní získal opět hlasy 93 poslanců, a to ODS, části KDU-ČSL a tří bývalých členů klubu ČSSD. V Senátu pro Klause hlasovalo 48 zákonodárců, a to občanští demokraté, pět lidovců a dvě senátorky z klubu SNK.

Ke zvolení Klause přispěl poslanec ČSSD Evžen Snítilý, který kvůli podpoře kandidáta ODS opustil sněmovní klub nejsilnější opoziční strany. Zřejmě se tak přidá k dvojici přeběhlíků z řad ČSSD ke koalici: Miloši Melčákovi a Michalu Pohankovi. Situaci ve Španělském sále Pražského hradu ovlivnila také nepřítomnost poslankyně zelených Olgy Zubové, která se druhé volby neúčastnila kvůli nemoci, a rozhodnutí nezávislého senátora Karla Bartáka nehlasovat ve veřejné volbě. Oproti třetímu kolu první volby získal Klaus také hlas lidovce Josefa Kalbáče, jenž před týdnem v jednacím sále chyběl.

Staronový prezident České republiky a ekonom Václav Klaus (66) patří mezi politiky, kteří nejvíce ovlivnili vývoj České republiky po listopadu 1989. Žádný z jeho souputníků se nedokázal tak dlouho udržet v nejvyšších patrech politiky. Více než pět let byl předsedou vlády, čtyři roky předsedou Poslanecké sněmovny, stál v čele nejsilnější strany ODS a jeho jméno je spojováno s úspěchy i neúspěchy ekonomické transformace. Po prohraných volbách v roce 2002 sice pustil křeslo předsedy ODS, ale již začátkem roku 2003 vystřídal Václava Havla ve funkci hlavy státu. A přestože některé Klausovy kroky vyvolávají rozporné reakce, jeho popularita zůstává vysoká a páteční prezidentská volba dokázala, že má politickou podporu nejen ve své mateřské ODS.