Václav Klaus dostal stovky blahopřání

Stovky blahopřání od občanů i politiků přišly na Pražský hrad po pátečním volebním úspěchu prezidenta Václava Klause, sdělil jeho mluvčí Petr Hájek. Ke znovuzvolení Klausovi blahopřál i jeho předchůdce ve funkci Václav Havel. "Mezi prvními gratulanty ze zahraničí byl polský prezident Lech Kaczynski, s nímž si Václav Klaus vzápětí po svém zvolení telefonoval, prezident Spolkové republiky Německo Horst Köhler, slovenský prezident Ivan Gašparovič a předseda Evropské komise José Manuel Barroso," uvedl Hájek. Barroso Klausovi připomněl, že byl znovu zvolen v důležité době, kdy se Česko připravuje na převzetí předsednictví v Radě EU v roce 2009. "Věřím, že přijmete za své naše společné úsilí o ochraňování evropských hodnot a řešení problémů, jimž dnešní Evropa čelí," uvedl Barroso v dopise prezidentovi, známému svým euroskepticismem. Blahopřání k úspěchu zaslal Klausovi také arcibiskup Diego Causero, apoštolský nuncius v České republice a současně doyen pražského diplomatického sboru, který nově zvolenému českému prezidentovi tlumočil i pozdravy papeže Benedikta XVI.

Klaus krátce po svém znovuzvolení řekl, že se chce co nejdříve sejít s týmem nejbližších spolupracovníků a stanovit si další úkoly. Kam povede jeho první zahraniční cesta, nelze zatím říci. Po svém prvním zvolení zamířil Klaus nejdříve na Slovensko.

Václav Klaus v pátek získal ve třetím kole druhé volby 141 hlasů, tedy o jeden více, než bylo při momentální účasti nutné ke zvolení. Po svém oznámení výsledku volby Klaus prohlásil že bude prezidentem všech občanů. Jeho protikandidát, ekonom Jan Švejnar získal 111 hlasů. Tento výsledek nebere jakou svou prohru.

Autor: Peter Gabaľ