Václav Klaus: Na události v Terezíně nesmějí zapomenout mladí lidé

Především mladí lidé nesmějí podle prezidenta Václava Klause zapomenout na události v Terezíně, ve kterém za druhé světové války nacisté zavraždili tisíce nevinných lidí. Ve svém nedělním projevu na tradiční Terezínské tryzně Klaus apeloval na veřejnost, aby se Terezín nestal pouze čímsi akademickým a nepodstatným. "Kdyby se toto skutečně mělo stát, teprve pak by se dalo říci, že byla tragédie terezínských obětí definitivně dokonána," zdůraznil prezident. Podle Klause je připomínání si památky terezínských obětí předpokladem toho, aby se podobné tragédie nemohly opakovat a aby už nikdy nemusely vyrůstat podobné památníky, jako je v Terezíně. "Musí z toho být jasné, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí, ale něčím, co je nutno stále bránit, že se lidé nesmí ukolébat pocity relativního klidu a bezpečí," uvedl Klaus.

O to, že by mladá generace na Terezín zapomněla, nemá strach předsedkyně sdružení bývalých vězňů terezínského ghetta Terezínská iniciativa a bývalá vězenkyně Dagmar Lieblová. "Co dokáží čtrnácti- či patnáctileté děti napsat či výtvarně vyjádřit o návštěvě Terezína, v nás budí naději, že naše snaha není marná a památka zachována bude," řekla Lieblová. Dodala, že je však důležité, aby na mladé lidi působili i politici.

Projev na tryzně přednesli i Anděla Dvořáková z Českého svazu bojovníků za svobodu a premiér Vladimír Špidla. Poté zazněla na Národním hřbitově křesťanská a židovská modlitba. Pietní akt, jehož se zúčastnilo na 1000 lidí, ukončil sbor, který vystoupil s ukázkou z třetího dějství opery Nabucco.

V letech 1940 až 1945 zavlekli nacisté do věznice gestapa v terezínské Malé pevnosti, terezínského ghetta a koncentračního tábora v Litoměřicích přes 200.000 vězňů. Byli mezi nimi Češi, Slováci, Poláci, jižní Slované, Rakušané, Francouzi, Italové, Nizozemci, Maďaři a příslušníci dalších národů. Každý pátý zemřel přímo zde, na 100.000 jich zahynulo po deportaci z Terezína v koncentračních vyhlazovacích táborech. V září 1945 se konal před terezínskou Malou pevností národní pohřeb obětí nacistické perzekuce. Od roku 1946 se na tomto místě, nazývaném Národní hřbitov, konají tryzny.