Václav Klaus navštíví Košice a tatranská lyžařská centra

Prezident Václav Klaus, který spolu s manželkou Livií ve středu přiletí na třídenní pracovní návštěvu východního Slovenska, se v Košicích setká se svým hostitelem Rudolfem Schusterem a navštíví nejznámější slovenské hory Vysoké Tatry. Nečekají ho však jen rozhovory s představiteli země a regionu, ale i lyžování v tatranských střediscích.

"Pan prezident Klaus má velmi dobrý vztah ke Slovensku a velmi dobře ho zná. Lokality, kde by si rád zalyžoval a které by si rád prohlédl, si vybral sám. Je to míněno zčásti jako oddechový program," řekl o Klausově programu Schusterův mluvčí Ján Füle. Požitkům lyžování ve Vysokých Tatrách by se podle mluvčího měla oddávat pouze hlava českého státu; zatím se neplánuje, že by s ním sportoval také Schuster.

Slovenská prezidentská kancelář připravila také zvláštní část programu pro českou první dámu. Livia Klausová, která se narodila v Bratislavě, ve středu navštíví domov pro postižené děti v Košic a v tamní galerii si prohlédne výstavu výtvarných děl Julie Bartusové. Václav Klaus navštíví Slovensko podruhé od nástupu do nejvyšší funkce. Právě do země mezi Tatrami a Dunajem směřovala jeho první oficiální cesta po zvolení.