Václav Klaus: Přílišné sjednocování EU v konečném důsledku oslabí

Prezident Václav Klaus vyjádřil názor, že sjednocování Evropské unie toto uskupení států do jisté míry posiluje, ale pokud se to příliš přežene, nastane bod zlomu, po kterém se unie naopak zase oslabuje. Při páteční návštěvě Atén řekl, že v návrhu ústavy EU, předloženém Konventem, převládá jednoznačně úsilí dosáhnout federalistického uspořádání, které se přímou měrou vzdaluje od řízení unie, jak je to nyní, na mezivládní úrovni. Klaus odmítl tudíž názor, že by návrh ústavy, který má být ještě členskými a vstupujícími zeměmi v příštích měsících dolaďován, je výsledkem jakéhosi kompromisu mezi oběma tendencemi, tedy, že je neutrální. To je zástěrka, řekl Václav Klaus. Podle prezidenta je možné vytvářet společná stanoviska v rámci EU, která by mluvila jedním hlasem, ale pokud se toho nedosáhne, je zbytečné a zavádějící vydávat EU uměle za jednotnou mocnost.

Ke vztahům mezi Evropskou unií a Spojenými státy vyjádřil přání, aby Česká republika nebyla nucena se přiklánět k pozici EU nebo USA, ale aby mohla zastávat vlastní, českou pozici. Klaus, který na Aténském semináři 2003 vystoupil na téma transatlantických vztahů s příspěvkem o tom, zda je americký přístup k Evropě obhajitelný, opět zopakoval, že nechápe dělení Evropy na starou a novou a že neví, ke které z nich by se přiřadil. Vytváření nových dělítek v Evropě, která již nějaká má, označil jako neužitečné. Prezident dodal, že v evropsko-amerických vztazích je nutná obnova "míry kredibility" a změna atmosféry. Řekl, že obě strany musejí jednat, vést seriozní dialog, a ne se utápět ve výměně silných slov přes sdělovací prostředky.

Václav Klaus se po semináři sešel s řeckým prezidentem Konstantinosem Stefanopulosem, s nímž projednával širokou škálu témat od turistiky po možnost prodeje českých letadel L-159 Řecku, které věnuje pět procent HDP na obranu. Probrali spolu vývoj řeckého předsednictví v EU, po jehož skončení si řecká administrativa oddechla. Podle českého prezidenta prý Řecko nepovažuje přechod předsednictví na Itálii za problematické.