Václav Klaus vyhlásil při příležitosti výročí vzniku ČR dílčí amnestii

Prezident republiky Václav Klaus při příležitosti 20. výročí vzniku České republiky vyhlásil dílčí amnestii. Vstoupí v platnost 2. ledna. Amnestie promíjí některé nevykonané nepodmíněné i podmíněné trestné činy a zastavuje některá trestní stíhání. Rozhodnutí prezidenta promíjí nepodmíněné tresty uložené na jeden rok a méně, s podmínkami i některé delší. U lidí starších může jít o tresty až desetileté. Amnestie patří mezi pravomoci, které dává prezidentovi ústava a kde rozhodnutí společně s prezidentem podepisuje předseda vlády. Premiér Petr Nečas částečnou amnestii již spolupodepsal. Amnestie je první od doby, kdy se Klaus ujal prezidentského úřadu. Před svým prvním usednutím v křesle hlavy státu uváděl, že by prezident neměl milostmi či amnestií opravovat soudní systém.

Klaus svou amnestií promíjí nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody, které byly uloženy do konce loňského roku a nepřevyšují jeden rok v cele. Amnestie se vztahuje i na zbytky těchto trestů. Hlava státu dále promíjí nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky lidem, kterým letos bude 75 let a délka jejich trestu nepřesáhla deset let. Klaus také nařídil, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání od jehož zahájení k 1. lednu uplynulo více než osm let. Nařízení se dotýká trestných činů, za které zákoník stanovuje trest odnětí svobody nepřevyšující deset let. Výjimkou z prezidentova nařízení jsou trestní stíhání proti uprchlému.

Hlava státu promíjí nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud za ně byl uložen trest nepřevyšující 24 měsíců a zároveň nebyl trest uložen za zločin, při němž byla způsobena smrt nebo těžká újma na zdraví, nebo za zločin proti životu a zdraví, proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti, anebo proti rodině a dětem. Prominutí trestu se také nevztahuje na lidi, kteří byli v uplynulých pěti letech před letošním 1. lednem odsouzeni k nepodmíněnému trestu odnětí svobody nebo kteří byli ve stejném období propuštěni z výkonu trestu odnětí svobody, pokud se na ně nehledí, jako by nebyli odsouzeni. Další prominutí trestů či jejich zbytků se vztahuje na odsouzené, kterým letos bude 70 let. Podmínkou je, aby trest nepřesáhl tři roky odnětí svobody. Prezident také prominul podmíněně odložené tresty lidem, kteří dosáhnou 70 let věku v tomto roce či lidem, kterým byl trest uložen ve výměře nepřevyšující dva roky. Amnestie se týká i nevykonaných trestů obecně prospěšných prací a stejně tak nevykonaných trestů domácího vězení.