Vakcína proti ptačí chřipce pro všechny je podle epidemiologa zbytečná

Objednat vakcíny proti pandemické chřipce pro všechny obyvatele by bylo zbytečné. ČTK to řekl epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotní ústavu. Výběrové řízení na tyto vakcíny připravuje v těchto dnech ministerstvo zdravotnictví. Hlavní hygienik Michael Vít již dříve uvedl, že se Česko chystá mít zásoby nejméně pro dva miliony obyvatel. Firmy začnou očkovací látku vyrábět až potom, co se nemoc bude přenášet z člověka na člověka. Vít však připustil i to, že Česká republika objedná očkovací látku pro více obyvatel. Prý se uvažuje o takovém počtu, který by zabránil šíření pandemického viru. Pro všechny obyvatele se ale vakcíny nakoupit nechystá. O tomto záměru informovalo jen několik zemí, například Británie či Francie.

Na tom, kolik očkovaných by mělo stačit k zamezení šíření viru, se odborníci neshodují. Názory se podle Kynčla různí v obou směrech. "Když se nějaký stát rozhodne pro pokrytí celé populace, tak je to hezké, ale celá dodávka vakcín se neuplatní," vysvětlil. Firmy podle něj začnou očkovací látky postupně dodávat tři až šest měsíců poté, co by vypukla vlna chřipky. Některé vakcíny by tedy mohly přijít až v době, kdy vlna již odezní. Část lidí bude také očkování pravděpodobně odmítat, dodal epidemiolog.

Případná vakcína by podle něj neměla stát výrazně více než očkování proti běžné chřipce. Cena jedné dávky se pohybuje od 150 do 230 korun.

Odborníci očekávají, že pandemie přijde ve třech vlnách. V případě, že by se proti ní neočkovalo, mohla by podle Kynčla postihnout 30 až 40 procent obyvatel. Virus H5N1 od roku 2003 zabil více než devět desítek lidí v Asii a Turecku. Český pandemický plán také počítá z nákupem léku Tamiflu, který by měl být účinným prostředkem proti případné nákaze.

V současnosti má Česko 650.000 balení léku. Do konce roku 2006 bude tato zásoba rozšířena o dalších 600.000 dávek a umožní pokrýt asi 1,2 milionu obyvatel z nejohroženějších skupin a lidi nezbytné pro chod státu, například zdravotníky, policisty, hasiče či pracovníky v dopravě.

Autor: Peter Gabaľ