Variant pro stěhování RFE/RL je více, probere je rada bezpečnosti

Ministr zahraničí Jan Kavan a prezident Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) Thomas Dine ve čtvrtek projednali více možností, kam by se mohla tato stanice z centra Prahy přestěhovat. V červnu je ministr Kavan předloží k posouzení Bezpečnostní radě státu. Jaké lokality jsou na stole na plánované jednání bezpečnostní rady, nechtěli zástupci RFE/RL ani ministerstva zahraničí uvést.

O stěhování rádia, financovaného Spojenými státy, se začalo mluvit po loňských útocích teroristů na Ameriku. Podle české vlády hrozí nebezpečí, že by se jejich terčem mohlo stát i pražské sídlo RFE/RL. Budovu rádia proto hlídá policie a vojáci s obrněnými transportéry. Omezena je i doprava v okolí.

Rádio se do Prahy přestěhovalo před sedmi lety z Mnichova, kde bylo vysílání kvůli vysokým nákladům na provoz ohroženo. Proto přijalo pozvání české vlády do Prahy, kde nyní platí symbolické nájemné ve výši jedné koruny ročně. Na údržbu budovy ale vynakládá milióny. Svobodná Evropa nedávno dostala nabídky na přestěhování do Lotyšska a Maďarska, zatím je ale odmítla.

Autor: Eva Petržílková