Ve čtvrtek začne hlavní část kampaně před referendem o vstupu do EU

Ministr zahraničí Cyril Svoboda slibuje, že od čtvrtka začne hlavní část kampaně před červnovým referendem o vstupu země do EU. Od května se o to postarají hlavně televizní spoty, v nichž budou vymyšlený irský počítačový expert, finská manažerka a řecký kavárník sdělovat výhody členství v Evropské unii. Autoři kampaně nezapomněli ani na billboardy a inzeráty.

Televizní spoty půjdou zhruba třikrát denně na prvním programu České televize a v televizi Nova, řekla novinářům ředitelka komunikačního odboru ministerstva Jana Adamcová. Na Primě podle ní kvůli její nižší sledovanosti nakonec nebudou.

Ir James neopomene ve svém televizním sdělení Čechům hovořit o pivu, blonďatá Finka Suvi-Anne bude klást hlavní důraz na růst hospodářství a spot se starším Řekem Georgiosem připomíná pohodu na dovolené při kávě. Irsko do EU vstoupilo v roce 1973, Řecko v roce 1981 a Finsko před osmi lety.

"Hledali jsme typické představitele členských států EU a jejich názory. Udělali jsme průzkum a pak jsme se do těchto zemí přímo vypravili a hledali vhodné protagonisty," řekl k projektu kreativec reklamní agentury Martin Charvát. Tak jako u billboardů a inzerátů, kde se objeví fiktivní portugalský rybář, rakouská důchodkyně a španělská řidička autobusu, mají být spoty určitou životní výpovědí.

Všelidové hlasování se bude konat 13. a 14. června. Pro kampaň se ministerstvu zahraničí podařilo od tuzemské automobilky získat k používání zdarma 14 škodovek, které budou jako "modré hlídky" jezdit po krajích a poskytovat informace o EU a distribuovat různé letáky.

Na billboardy, spoty a inzeráty vyčlenilo ministerstvo 70 z celkových 200 milionů korun. Svobodův úřad dále zajistil od ledna 171 informačních akcí a minimálně 140 jich zbývá uskutečnit. Ministr také informoval, že bezplatná linka o EU 800 200 200 odpoví měsíčně kolem 15.000 dotazů, celkově již přes 270.000. Každá domácnost by také měla před plebiscitem dostat leták s výtahem přístupové smlouvy k EU, neboť právě na ni se bude vláda v referendu ptát.