Ve Frýdku-Místku se v pátek upálil jednadvacetiletý narkoman

Jednadvacetiletý narkoman se v pátek večer upálil v jednom ze sklepů domu nedaleko centra Frýdku-Místku, kde žil. Při čichání toluenu jej přistihl domovník, který se rozhodl přivolat policii a odešel pro ni. Mladý muž se pak zřejmě polil toluenem a zapálil se. Vážným zraněním na místě podlehl.

"Zemřel ještě dříve, než dorazili doktoři," řekl domovník z panelového domu na frýdeckomísteckém sídlišti Rostislav Pěnčík.

Po narkomanovi právě on chtěl, aby opustil zamčený sklep. Jinak hrozil, že přivolá policii. "Luboš odpověděl, že když to udělám, tak se podpálí. Nevěřil jsem mu a šel mobilem volat hlídku městských strážníků. On se ale mezitím opravdu podpálil," popsal tragédii Pěnčík. Podle něj mladík už nejméně tři roky pravidelně čichal těkavé látky.

Podle domovníka se na tragickém konci události podepsala také pomalá práce městských strážníků. "Volal jsem je, že se tady chce mladý kluk upálit. Přišli po dlouhé době a pěšky. Já sám jsem pak musel vyrazit zamčené dveře. To už bylo pozdě a ani záchranka nic nezmohla," tvrdí Pěnčík.

Roman Grus z Městské policie Frýdek-Místek ale tvrdí, že jeho lidé nic nezanedbali. "Naši chlapi nejsou hasiči, aby poznali, co hoří. Navíc uvnitř bylo moc kouře, takže museli počkat na profesionály," prohlásil.

Podle operačního důstojníka frýdeckomísteckých hasičů se plameny nerozšířily na okolní sklepy a oheň nezpůsobil téměř žádnou škodu. Zda se mladý muž opravdu polil toluenem, určí až expertiza.

"Ve sklepě pobýval často. Jako nájemník měl klíče. Před několika dny mě dokonce vzbudil ve dvě hodiny v noci s tím, že se mu ve sklepě hýbe podlaha. Měl jsem chuť mu dát pár facek," vzpomíná domovník.

Podle mladého muže ze sousedství je ale za narkomanovu smrt odpovědný právě domovník. "Měl strach z policie. Všichni to věděli. Proto se podpálil. Všechno to bylo zbytečné. Klidně mohl žít," tvrdí soused, který se s mrtvým znal. "Jo, znal jsem ho. Byl to feťák. Nevím, jak dlouho v tom jel," dodal.

Od března jde v Česku pravděpodobně už o 17. pokus o sebevraždu upálením. Naposledy chtěl tímto bolestným způsobem ukončit svůj život 4. července šestatřicetiletý muž z Chotěboře, který se léčil v havlíčkobrodské psychiatrické léčebně. O několik dnů dříve se chtěl upálit pětačtyřicetiletý muž z Kokor na Přerovsku. Policisté mu však v sebevraždě zabránili. Sérii pokusů o takovouto sebevraždu letos zahájil devatenáctiletý Zdeněk Adamec, který se upálil 6. března u pražského Národního muzea.