Vedení ANO bude řešit výsledky eurovoleb i aktuální politickou situací

V Poslanecké sněmovně se večer na pravidelném jednání sejde předsednictvo vládního hnutí ANO. Na programu má hodnocení květnových voleb do Evropského parlamentu, které ANO vyhrálo a získalo šest mandátů. Řešit bude taky první přípravy na krajské volby, které budou příští rok na podzim. Dá se navíc očekávat, že vedení hnutí probere i aktuální politickou situaci a další postup v případě odvolání ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD.

Prezident Miloš Zeman rozhodnutí o odvolání Staňka odkládá už měsíc a půl. Odvolání ministra kultury na žádost sociální demokracie navrhl premiér Andrej Babiš z hnutí ANO poté, co Zeman nepřijal Staňkovu demisi. Vládní ČSSD dala najevo, že pokud nebude moci rozhodovat o svých ministrech, nemá její další účast v kabinetu smysl.

Zeman se kvůli návrhu na Staňkovo odvolání minulý čtvrtek sešel s Babišem i šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. Podle Hamáčka ale schůzka nepřinesla žádný výsledek. Předseda vlády se s prezidentem na vlastní žádost setká znovu ve čtvrtek. V pátek Zeman na zámku v Lánech přijme Hamáčka a Staňka. V pondělí by pak předsednictvo ČSSD mělo rozhodovat o setrvání strany ve vládě.