Velvyslanec USA: Radar na Kavkaze je jen teoretická úvaha

Americké úvahy o umístění protiraketového radaru na Kavkaze jsou podle velvyslance v ČR Richarda Grabera pouze teoretické. Spojené státy počítají s umístěním radaru a protiraketových střel ve střední Evropě, řekl v nedělním diskusním pořadu České televize. Ředitel americké Agentury pro protiraketovou obranu Henry Obering podle něho hovořil o možnosti postavit radar na Kavkaze jen teoreticky. "Teď plánujeme Českou republiku a Polsko, a to je všechno," prohlásil Graber.

Rusko se proti umístění prvků amerického protiraketového systému v těchto zemích ostře ohradilo. Na úvahy o vybudování radaru v některém z kavkazských států ale reagovalo klidně. Rusko zpochybňuje americké ujišťování, že úkolem tohoto systému je odvrátit útoky států, jako je Írán nebo Severní Korea. Spatřuje v něm ohrožování vlastní bezpečnosti. V souvislosti s vybudováním části systému v ČR a Polsku ruský ministr obrany Sergej Ivanov nedávno pohrozil jednostranným odstoupením Ruska od smlouvy o likvidaci raket kratšího a středního doletu z roku 1987.

Rusko se podle odborníků časopisu ATM zřejmě necítí být ohroženo deseti antiraketami v Polsku a jedním radarem v Česku, ale tím, že Američané by měli možnost relativně snadno získat jinak nedostupné informace o strategických zbraňových systémech. V dosahu radaru jsou totiž hlavní ruské kosmodromy, včetně Plesecku, kde Rusové testují své moderní a vysoce výkonné mezikontinentální balistické rakety Topol-M.