Většina eurolídrů je pro Ústavu EU i větší pravomoci EP

Evropská unie by měla mít ústavu a Evropský parlament (EP) by měl získat větší pravomoci v legislativě. Shodla se na tom většina ze sedmi lídrů politických seskupení, která by podle průzkumů mohla uspět při volbách českých europoslanců. Ústavu odmítli v anketě ČTK pouze první muži kandidátek opoziční ODS a hnutí Nezávislí Jan Zahradil a Vladimír Železný. Bývalý šéf Novy je ale na rozdíl od Zahradila pro větší pravomoci europarlamentu při schvalování norem EU. Všichni lídři se naopak shodovali v tom, že by si členské země měly zachovat právo veta ve společné zahraniční a bezpečnostní politice, v daních či v sociální oblasti. Rovněž souhlasí s tím, aby se výdaje europoslanců proplácely podle skutečných nákladů, ne paušálně jako nyní.

Evropský parlament by se měl podle Libora Roučka (ČSSD) "postupně stát obdobou národních parlamentů". Pro zavedení standardní procedury schvalování evropských norem je také lídr Sdružení nezávislých a Evropských demokratů Josef Zieleniec. Nyní EP o návrzích norem, které mu předkládá Evropská komise, spolurozhoduje s Radou ministrů EU. Lídr unionistů Helena Rögnerová chce skutečnou dělbu moci v EU na zákonodárnou, výkonnou a soudní. Podle Zuzany Roithové (KDU- ČSL) by měl EP získat právo rozhodovat ve všech oblastech, v nichž Rada ministrů EU rozhoduje kvalifikovanou většinou.

Zahradil má za to, že EP nepotřebuje větší legislativní pravomoci. "Stačí, kdyby lépe využíval ty, které už má. Potřebuje ovšem větší pravomoci vůči Evropské komisi - především právo schvalovat či odvolávat jednotlivé komisaře, nikoli jenom komisi jako celek. Pak bychom nemuseli akceptovat kdejakého 'Teličku' za komisaře jen proto, aby vůbec nějaká komise vznikla," míní Zahradil. Vyjednavač vstupu do EU Pavel Telička byl do funkce prvního eurokomisaře za Česko nominován na poslední chvíli přes výhrady vládní KDU-ČSL i opoziční ODS. Také podle lídra Zelených Jakuba Patočky by EP měl mít větší práva při schvalování složení Evropské komise.

Lídři až na Zahradila soudí, že se EP stane zárodkem celoevropské demokracie. Mnozí věří tomu, že lidé si v budoucnu budou vybírat europoslance na základě jejich postoje k evropským tématům. Nejoptimističtější je v tomto směru Patočka, podle něhož lidé budou Zelené volit na základě debaty o evropských otázkách už nyní. Naopak Rouček se Zahradilem si myslí, že lidé budou evropské poslance volit podle dění na domácí politické scéně či příslibu obhajoby národních zájmů.