Vicenová: Arbitráž u Setuzy bezpředmětná; M.L.Moran to vidí jinak

Mezinárodní arbitráž, kterou nevylučují zástupci společnosti Setuza kvůli uvalené exekuci, je podle ministryně zemědělství Mileny Vicenové bezpředmětná, poněvadž v tomto případě nejde o zahraniční investici. Zástupce vlastníka Setuzy, místopředseda představenstva firmy M.L. Moran Zdeněk Šmejkal, ale upozornil, že jeho obchodní partner má vedle českého i kanadské občanství. Zaznělo to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT 24.

"Smyslem arbitráže je ochránit zahraniční investice v České republice. Já nemám jedinou informaci o tom, že by v celém případě byla zahraniční investice," uvedla Vicenová. "Můj kolega Novák je i kanadským občanem," reagoval Šmejkal. Předsedou představenstva M.L. Moran je Václav Novák, členem dozorčí rady Pavel Novák, vyplývá z aktuálního výpisu obchodního rejstříku. Vyhlášením exekuce Setuza podle Šmejkala přichází řádově o stovky až miliardy korun. "Banky jsou velmi nervózní v tuto chvíli a zvažují, že 'zesplatní' veškeré úvěry, nejen provozní, ale i ty investiční," řekl. Setuza nyní připravuje proti exekuci odvolání. Cílem podle Šmejkala však není vést spor se státem, ale nalézt smírčí řešení celého případu. Šmejkal vyjádřil připravenost i pro spolupráci s bezpečnostními složkami. Premiér Mirek Toplánek již dříve zdůvodnil vládní návrh na konkurz Setuzy mimo jiné bezpečnostními důvody. Šmejkal dále řekl, že M.L. Moran nemá a neměla vazby s lidmi kolem podnikatele Tomáše Pitra, který Setuzu dříve ovládal. Server Aktuálně.cz tento týden uvedl, že vláda má podezření, že nedávný prodej společnosti byl jen fiktivní a původní vlastníci, podnikatelé kolem Pitra, ji stále ovládají.

O exekuci majetku potravinářské firmy Setuza rozhodl soud ve středu na návrh vlády. V podniku je dosazený exekuční správce a vlastníci Setuzy mají zakázáno nakládat s majetkem. Vláda se tak snaží vymoci čtyřmiliardovou pohledávku, kterou Setuza nesplácí a navíc ani neuznává.