Vídeň chce expertní přezkoumání mezinárodní žaloby na ČR

Možnost mezinárodní žaloby proti Česku za údajné nedodržení dohod kolem jaderné elektrárny Temelín přezkoumají na popud rakouské vlády právní experti. Zda v případě kladného posudku rakouská vláda na Českou republiku žalobu skutečně podá, zůstává podle rakouského kancléře Alfreda Gusenbauera otevřené, napsala agentura APA. Rakouská vláda se na sobotním uzavřeném výjezdním zasedání v Linci vyslovila pro zřízení rakousko-české parlamentní komise k Temelínu. Gusenbauer je toho názoru, že tato komise by mohla přispět ke zvýšení věcnosti v debatě. Na vzniku komise se tento týden dohodli premiéři obou zemí při Gusenbauerově návštěvě Prahy.

Rakouský kancléř se podle APA vyjádřil kriticky k blokádám rakousko-českých hranic, které organizuje sdružení Atomstopp. Je to podle něho rozporuplný počin, když se vezme v úvahu, že hranice mezi oběma státy po vstupu České republiky do schengenského prostoru zmizí. Sdružení Atomstopp v tiskovém prohlášení oznámilo, že pokud vznikne pouze meziparlamentní komise o Temelínu, bude v blokádách rakousko-českých hraničních přechodů pokračovat. Kterých míst by se to mělo týkat, oznámí Atomstopp příští týden. V minulých týdnech rakouští odpůrci každou středu na hodinu zablokovali postupně jeden, dva a tuto středu tři přechody; příští týden se má protest týkat již čtyř míst.

Gusenbauer zopakoval svoje prohlášení ze čtvrtka, že není spokojen s postupem Prahy v případě nejnovějších potíží v provozu Temelína, kde v úterý v noci unikla mírně radioaktivní voda při napouštění jednoho z pomocných systémů v prvním jaderném bloku elektrárny. Rakousko bylo podle kancléře informováno po 50 hodinách od této události, čímž bylo učiněno zadost dohodě z Melku předepisující, aby byla informace předána do 72 hodin. Gusenbauer se nicméně domnívá, že by bylo znakem politické zdvořilosti, kdyby ho jeho český protějšek o úniku informoval již v úterý, kdy byl na návštěvě v Praze. Premiér Topolánek tyto výhrady rakouského kancléře již ve čtvrtek odmítl. Topolánek se podle svého mluvčího Martina Schmarcze o záležitosti dozvěděl ve stejné chvíli, kdy byla informována rakouská strana.