Vítězem karlovarského festivalu je islandský snímek Severní blata

Slavnostním zakončením ve Velkém sále hotelu Thermal vyvrcholil v sobotu večer 42. karlovarský filmový festival. Letos jej vyhrál islandský film Severní blata. S prázdnou neodešel ani Zdeněk Svěrák. Scenárista filmu Vratné lahve byl oceněn zvláštním uznáním za scénář, a navíc tvůrci filmu získali Cenu diváků deníku Právo, ve které letos hlasoval rekordní počet hlasujících. Pro Českou republiku získala cenu za nejlepší dokument do 30 minut i mladá dokumentaristka Lucie Králová se svým snímkem Ztracená dovolená. Pro Křišťálový glóbus za přínos světovému filmu si přišel hollywoodský herec Danny DeVito.

Závěrečný ceremoniál odstartoval v záři barev. Za stříbrnými třásněmi, které zahalily celé pódium, se zjevilo několik spoře oděných tanečnic jako z reklamy. Během večera, na kterém byly odhaleny ceny festivalu, zasedli ve Velkém sále hotelu Thermal například předseda ODS Miroslav Topolánek, kardinál Miroslav Vlk nebo Václav Havel s chotí Dagmar Havlovou. Hlavní hvězdou večera ale byl americký herec Danny DeVito, kterého přivítal sál vestoje.

Severní blata představují téměř detektivku, která líčí dva paralelní příběhy. Jeden vypráví o zoufalém muži, zaměstnaném ve výzkumném ústavu genetiky, který hledeá záznamy, jež mají osvětlit původ mozkové choroby jeho zesnulé dcerky. Druhý představuje detektiva Erlendura na počátku vyšetřování vraždy starého muže, jenž vedl bizarní existenci v ponurém sklepním bytě.