Vítězem MFF v Karlových Varech je belgický film Anděl u moře

Vítězem 44. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se stal celovečerní debut belgického režiséra Frédérika Dumonta Anděl u moře. Za příběh malého chlapce, který ztrácí dětskou nevinnost, získal Velkou cenu Křišťálový glóbus dotovanou částkou 30.000 dolarů (asi 560.000 korun). Český zástupce v hlavní soutěži chyběl. Stejnou sošku, ovšem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, převzal za ovací publika americký divadelní a filmový herec, režisér a producent John Malkovich.

Mezinárodní porota v čele s francouzskou producentkou Claudií Ossardovou udělila dále zvláštní cenu a částku 20.000 dolarů (asi 370.000 korun) íránskému subtilnímu psychologickému dramatu Dvacet, jeho režisérem je Abdolrezá Kahani. Cenou za režii odměnila porota německý film Andrease Dresena Whisky s vodkou.

Za herecké výkony byli oceněni dánská herečka Paprika Steenová za roli ve snímku Potlesk a dva představitelé mužských rolí - Olivier Gourmet za roli ve filmu Anděl u moře a Paul Giamatti, který ztvárnil sám sebe v melancholické komedii debutující Sophie Barthesové Duše Paula Giamattiho.

Cenu diváků získala izraelská komedie Na velikosti záleží. Popisuje i společenský tlak vyvíjený na lidi s nadváhou. Sedmé místo v divácké kategorii obsadil český film Líbáš jako bůh. Nejlepším dokumentem je slovenský snímek Osadné režiséra Marka Škopa. Jeho hlavní hrdinové - pravoslavný kněz, starosta a rusínský aktivista - putují ze zapadlé vesnice na východě Slovenska do Bruselu. Chtějí u svých europoslanců získat podporu pro velkolepé plány na podporu cestovního ruchu. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Paprika Steen za film Aplaus, nejlepšími herci Olivier Gourmet za Anděl u moře a Paul Giamatti za film Duše Paula Giamattiho.

Hlavními hvězdami festivalu byli Antonio Banderas a John Malkovich, oba byli na přítomni na závěrečném ceremoniálu. "Proč se nepochválit. Ano, byl to výtečný festival, povedl se," řekl České televizi prezident festivalu Jiří Bartoška a pozval diváky i na další ročník. Na ten letošní se prodalo 130 tisíc vstupenek, což je nejvíc v historii.