Vizovický košt pálenek vyhrála hruškovice z Chrudimi

Hruškovice z roku 2003 Petra Šlosara z Chrudimi se stala absolutním šampionem koštu, který byl součástí třídenního Tradičního Vizovického trnkobraní. Na přehlídce ovocných destilátů hodnotili degustátoři zejména slivovice, hruškovice, jablkovice, třešňovice a meruňkovice, objevily však i pálenky vyrobené z ostružin, malin, jalovce či černého bezu, informoval ČTK zástupce pořadatelů Josef Brabec. Košt pálenek zahájil v pátek odpoledne Trnkobraní, slavnosti potrvají do neděle.

Degustátoři vybrali kromě absolutního vítěze také obec s nejlépe hodnocenými vzorky, kterou se stala Chrudim. Ocenili i nejlepší slivovici, hruškovici, jablkovici, meruňkovici, třešňovici a nejlepší vzorek z ostatního ovoce nebo směsi. Hodnotilo se pět základních vjemů: chuť, vůně, dlouhodobost chuti, čistota a jemnost. Do koštu se přihlásilo 587 vzorků z České republiky, Slovenska, Rakouska, Německa, Bulharska, Srbska, Moldávie a Chile. V největším množství se objevila slivovice. Vzorky hodnotily dvě stovky degustátorů ve 30 komisích.

Při Trknobraní hraje v areálu vizovické likérky řada hudebních skupin. Festivalem žije celé město, pořadatelé připravili na několika místech další aktivity, například Pstruhobraní, dechovkový a folklorní festival či jarmark. K Vizovicím tradičně patří také soutěž v pojídání švestkových knedlíků, která je na programu v neděli. Trnkobraní se letos koná již 39. rokem.