Vláda bude přemýšlet, jak v budoucnu vyzbrojit českou armádu

Připravovaný nákup nových kolových transportérů a zavedení stíhaček Jas-39 Gripen jsou hlavní úkoly stojící před českou armádou v oblasti vyzbrojování. Vyplývá to z Národní strategie vyzbrojování, kterou ve středu projedná vláda. Dokument zmiňuje také nutnou modernizaci vrtulníkového letectva a provoz a doplnění výzbroje podzvukového bitevního letounu L-159.

Jedním z cílů současné reformy ozbrojených sil je armáda moderní a mobilní. Proto se chystá nákup 243 nových kolových transportérů, které by nahradily zastaralé OT-64. Cena nemá přesáhnout 25 miliard korun. Čtrnáct stíhaček Jas-39 Gripen si české letectvo pronajme ze Švédska na deset let za 19,6 miliardy korun. Piloti mají k dispozici také 71 bitevníků L-159 z Aera Vodochody, provozovat však chtějí jen 24 z nich, zbytek by armáda ráda prodala. Modernizace vrtulníků je evergreenem armádních snah. Vojáci by měli získat nejnovější verzi bitevních Mi-24 v rámci splátek dluhu Ruské federace, modernizovat je ale potřeba i dopravní Mi- 17, které mají mimo jiné sloužit v misi Evropské unie v Bosně a Hercegovině.

Jedním z cílů strategie je přitom podporovat domácí zbrojní průmysl. Například nákladní automobily se už armáda rozhodla koupit v Tatře Kopřivnice. Vyžadovány budou programy zpětných investic - tedy offsety, pokud velkou zakázku nad 300 milionů korun získá zahraniční dodavatel. "S ohledem na trend hospodářsky rozvinutých zemí, směřující k postupnému upouštění od striktní realizace offsetových programů, je vhodné prosazovat přímý podíl národního obranného průmyslu na realizaci zakázek," stojí v materiálu ministerstva obrany pro vládu.