Vláda odvolala šéfa rozvědky Randáka, chce jednu tajnou službu

Vláda ve středu odvolala z funkce ředitele civilní rozvědky Karla Randáka, jejím novým šéfem jmenovala současného ředitele kontrarozvědky Jiřího Langa. Rozvědka (Úřad pro zahraniční styky a informace - ÚZSI) má za úkol sbírat informace v zahraničí a spadá pod ministerstvo vnitra. Důvodem odvolání Randáka je pravděpodobně zvažovaný záměr sloučit civilní rozvědku a kontrarozvědku - Bezpečnostní informační službu (BIS), do jediné zpravodajské služby podřízené kabinetu.

Ministři chtějí do 31. října připravit novou podobu tajných služeb. Právě ODS již delší dobu prosazuje koncepci, podle které by měly v Česku fungovat jen dvě služby, vojenská a civilní, které by zahrnovaly zpravodajskou práci doma i v zahraničí. Podle ministra vnitra Ivana Langera (ODS) by také v budoucnu měly všechny služby podléhat parlamentní kontrole. Právě rozvědka byla jedinou službou, která neměla svůj kontrolní parlamentní orgán. Dalším argumentem pro středeční rozhodnutí je podle Langera hledání co nejkvalitnější podoby služeb, které budou úspěšně bojovat s terorismem a lépe zacházet s lidskými i finančními zdroji.

Bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD) považuje důvody odvolání Randáka za scestné. "Chce to naprosto jiný postup, než jaký byl zvolen. Ten, kdo tomu nerozumí, tak by to neměl dělat," řekl Bublan, který je ve sněmovně předsedou bezpečnostního výboru. "Vidím za tím snahu odvolat člověka, který se zdál asi nepohodlným. S politikou a ČSSD neměl nikdy nic společného," hájil Randáka. Uvedl, že odvolaný šéf měl mezinárodní kredit a jeho odchod nyní může poškodit práci tajných služeb, protože jejich kooperace je založena na důvěře. "Pan Randák byl vysoce hodnocen i ve Spojených státech. Je to krok velmi neuvážený a ryze politický," dodal Bublan.

Randák ČTK řekl, že mu záměr vlády oznámil nový ministr vnitra ve středu ráno. Podle jeho názoru není sloučení služeb šťastným krokem. "Práce je natolik odlišná, že prostě nejde sloučit," soudí Randák. Světový trend je podle něj úplně opačný. "Sloučení odlišných služeb je jen vnější skořápka a služby stejně fungují nezávisle na sobě," řekl bývalý ředitel. Zda tento krok ohrozí práci rozvědky a její akce v zahraničí, prý závisí na přístupu nového ředitele. "Záleží, zda se bude snažit integrovat způsoby práce kontrarozvědky do rozvědné práce. Pokud ano, tak to práci poškodí," řekl Randák.

Bývalý šéf ÚZSI zatím neví, co bude dělat. Langer mu navrhl, aby sám přišel s představou, kde by chtěl nadále pracovat. "Nechal jsem si čas na rozmyšlenou, ale rozhodně na to budu reagovat," řekl ČTK Randák. Již dříve odmítl spekulace, že udržoval kontakty s politiky ČSSD, což bylo podle některých médií dalším důvodem jeho odvolání.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek uvedl, že vláda, která ještě nezískala důvěru parlamentu, činí zásadní kroky ovlivňující bezpečnost země. Podle ČSSD jde o součást promyšleného plánu na ovládnutí informačních toků. ODS tak údajně chce ještě před hlasováním o důvěře získat monopol na zpravodajské zdroje, aniž to konzultovala v parlamentních výborech.

Podle experta na zpravodajskou práci je záměrem vlády postupně vytvářet struktury a vztahy, které později umožní reálné sloučení služeb. O takovém kroku ale musí rozhodnout parlament schválením nového zákona o zpravodajských službách. Podobný krok se nedávno uskutečnil také v resortu obrany, kde se sloučily dvě vojenské tajné služby - Vojenské obranné zpravodajství a Vojenská zpravodajská služba.