Vláda posoudí návrh, aby si starší lidé neměnili občanské průkazy

Vláda ve středu posoudí návrh skupiny poslanců ze všech parlamentních stran, podle něhož by si lidé starší 70 let nemuseli povinně měnit občanské průkazy. Návrh počítá s tím, že tito občané by do konce života používali průkazy dosavadní. Postoj vlády ale nebude rozhodující. O definitivním osudu návrhu rozhodne parlament, který by ho měl projednávat po prázdninách. Podle novely by si průkazy bez vymezené doby platnosti nemuseli měnit občané narození před 1. lednem 1936. Kdyby parlament novelu neschválil, musela by drtivá většina občanů starších 70 let podat žádost o jejich výměnu do konce listopadu. Návrh poslanci odůvodnili tím, že ne všichni zmínění občané vědí, že si do konce roku mají průkazy vyměnit. Kdyby to neudělali, spáchali by přestupek a navíc by to mohlo ohrozit i pobírání důchodu či jejich přijímání do zdravotnických a sociálních zařízení. Autoři novely si myslí, že pro tyto běžné věci postačují občanské průkazy staršího typu.

Výměna průkazů se netýká jen starších lidí. Jejím cílem je sjednotit podobu průkazů a vydat nové s bezpečnostními prvky. Podle ministerstva vnitra je teď v zemi platných až deset typů občanských průkazů. Skoro čtyři miliony lidí používají průkazy bez strojem čitelných údajů. Nové mají vedle strojově čitelných údajů i počítačově tištěnou fotografii držitele. Strojově čitelný kód urychluje třeba odbavování na hranicích.

Do konce letošního roku si musejí vyměnit průkazy bez strojově čitelných údajů lidé, kteří je dostali do konce roku 1994. Ostatní si je musejí vyměnit postupně ve stanovených lhůtách do konce roku 2008. Průkazů, jimž skončí platnost letos 31. prosince a lidé si je dosud nevyměnili, je přes půl milionu.