Vláda přežila, ale opouští ji US-DEU a je pod tlakem prezidenta

Vláda Stanislava Grosse díky komunistům přežila hlasování o nedůvěře, je však pod velkým tlakem a má krajně nejistou budoucnost. Její demisi nyní požadují i unionisté. Pokud ji kabinet nepodá, ministři za US-DEU vládu opustí. Z původně tříčlenné koalice si tak zachování Grossovy vlády přejí už jen sociální demokraté. Klíčovou roli komunistů však těžce nesou i někteří členové vlády za ČSSD, kteří zvažují odchod.

Premiér se navíc dostal do sporu s prezidentem. Václav Klaus zatím nepřijal demisi lidovců a chce po Grossovi, aby slíbil, že rekonstruovaný kabinet požádá sněmovnu o důvěru. Premiér míní, že Klaus jde nad rámec svých ústavních pravomocí. Ústava prezidentovi nepředepisuje, kdy má demisi přijmout. Hrozbu dlouhotrvajícího patu mezi premiérem a prezidentem nicméně politologové považují za krajně nepravděpodobnou.

Významné úlohy komunistů v nynější vládní krizi si všímají zahraniční média. Agentura Reuters uvedla, že kabinet se poprvé spolehl na sílu, která byla u moci naposledy za totality. Podle APA se komunisté znovu podílejí na moci, byť nepřímo.

Ekonomové soudí, že menšinová vláda nebude schopna žádných ekonomických reforem a české ekonomice bude spíše škodit. Kabinet podle nich nevydrží déle než do zimy, protože se mu nepodaří prosadit rozpočet na příští rok.