Vláda schválila nové zákony, které řeší nakládání s odpadem

Vláda schválila čtyři nové odpadové zákony. Ty řeší třeba nakládání s obaly nebo s výrobky, kterým skončila životnost. Jedním z hlavních opatření je zvýšení poplatku za ukládání směsného komunálního odpadu na skládky. Ten by měl do roku 2030 zdražit ze současných pěti stovek na 1850 korun za tunu. Nová legislativa má podle vlády taky umožnit obcím více motivovat lidi ke třídení. Zákony, které mají platit od začátku roku 2021, ale mají kritiky. Například ekologové nesouhlasí s odložením konce skládkování z původně plánovaného roku 2024 na rok 2030. Posunutí termínu ministerstvo odůvodnilo tím, že chtělo vyhovět zejména obcím, aby se stihla zlepšit infrastruktura pro nakládání s komunálními odpady. Kraje pak nesouhlasí s tím, že příjemcem skládkovacího poplatku nebudou pouze obce, na jejichž katastru skládka stojí, ale také Státní fond životního prostředí.

Ze Zprávy o životním prostředí vyplývá, že české domácnosti a firmy produkují stále více odpadu. Loni ho do koše vyhodili o desetinu víc, než před deseti lety.

Mezi hlavní opatření, která má nová legislativa zavést, patří zvýšení poplatku za ukládání směsného komunálního odpadu na skládky a to, že obce budou moci více motivovat občany ke třídění.