Vláda schválila protikrizový plán

Vláda schválila balíček protikrizových opatření. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Mirek Topolánek. Materiál, který vzešel z Národní ekonomické rady vlády, počítá například se slevou na sociálního pojištění, zrychlením odpisů nebo osvobozením malých podniků a podnikatelů od placení záloh daně z příjmu. Balíček naopak neobsahuje zavedení švarcsystému nebo šrotovné. "Hlavním úkolem Národního protikrizového plánu vlády je zmírnění růstu nezaměstnanosti a udržení stability veřejných financí. Zhruba polovina opatření byla realizována od září loňského roku do nynějška, proto odmítáme, že vláda zaspala," uvedl Topolánek. Celkové přímé výdaje na protikrizová opatření činí podle premiéra 1,9 procenta hrubého domácího produktu, což je kolem 70 miliard korun, dalších 22 miliard vyplývá z odpuštění placení záloh na dani z příjmu. Schválené návrhy se dále týkají například snížení poplatků na železnici o pětinu, zajištění regionální dopravy, garancí za úvěry Českomoravské záruční a rozvojové banky, zateplování budov nebo investic do vědy a výzkumu.

Opoziční sociální demokracie považuje vládní protikrizový plán za nedostatečný. Podle ČSSD tento plán stejně jako letošní státní rozpočet vychází z nereálných předpokladů o vývoji ekonomiky v letošním i příštím roce. Vláda podle ČSSD nepochopila hloubku problému, kterému čelí česká ekonomika, a její plán letošní vývoj ekonomiky fakticky neovlivní. Přijatá opatření jsou mělká a vláda s nimi přichází pozdě, prohlásil na dnešní tiskové konferenci ČSSD její stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

"Schválený balík opatření je pravděpodobně tím nejlepším, co v dané situaci a s existujícími omezeními zdrojů lze uplatnit. Opatření nemohou uchránit ekonomiku před recesí, dodají jí ale určitou flexibilitu, aby mohla rychle zareagovat tehdy, až dojde k oživení poptávky na exportním trzích," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.