Vláda schválila půjčky 300 000 Kč na bydlení pro lidi do 36 let

Lidé do 36 let budou moci na pořízení vlastního bydlení získat nízkoúročenou půjčku až 300.000 korun. Návrh ministerstva pro místní rozvoj schválila vláda. Ministr Jiří Paroubek (ČSSD) předpokládá, že se půjčky začnou vyplácet do deseti dnů. Letos vyčleněné peníze stačí pro zhruba 1300 lidí, řekl na tiskové konferenci během zasedání vlády Paroubek. Ekonomové namítají, že by se stát měl spíše soustředit na již vyplácené podpory, například na dotaci k hypotékám.

Úvěr se splatností až 20 let a úrokem dvě procenta ročně bude žadatel vracet v měsíčních splátkách asi 1500 korun. Při koupi bytu nebude záležet na jeho stáří. Úvěr si mohou vzít manželé, z nichž alespoň jeden nedosáhl v den podání žádosti 36 let. Na půjčku mají nárok i nesezdané páry, které pečují alespoň o jedno nezletilé dítě. Žadatel může na každé dítě, které se narodí po uzavření smlouvy, odečíst 30.000 korun. Půjčky mají být podle ministerstva jedním z opatření, které podpoří porodnost v Česku.

Stát by se však měl podle ekonomů soustředit na podporování současných příspěvků do bydlení. Schválená půjčka podle hlavní ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové trhu bydlení výrazně nepomůže. "Půjčka ve výši 300.000 je příliš malá na to, aby pomohla rodině ke koupi bytu," uvedla Šichtařová. Poznamenala, že stát by mohl místo nové půjčky zvýšit například dotaci k úrokům z hypotečního úvěru. Právě hypotéky jsou podle ekonoma Volksbank Vladimíra Pikory velmi efektivním způsobem financování bydlení. Dalším opatřením, které by mělo mít přednost před novomanželskou půjčkou, by podle Šichtařové mělo být ponechání DPH na stavební práce v nižší, pětiprocentní sazbě. "Je směšné, aby stát vynakládal prostředky na podporu bydlení a vzápětí si je bral zpět na daních," dodala ekonomka. Rovněž podle Pikory by ponechání nižší DPH u stavebních prací spojených s bydlením bylo významnou pomocí. "Nižší daň z přidané hodnoty by se přitom projevovala stejně u všech skupin obyvatelstva a nezvýhodňovala by jednu skupinu na úkor druhé," uvedl ekonom. Vyjádřil také obavy, že ve skutečnosti mohou být ceny bytů vyšší než předpoklady politiků a bydlení tak pro značnou část populace může zůstat i nadále nedostupné.

S výší podporované půjčky nesouhlasí bývalý ministr pro místní rozvoj a současný ministr spravedlnosti Pavel Němec (US- DEU). Podle něj je částka 300.000 korun nízká na to, aby podpořila lidi, kteří na bydlení bez pomoci státu nedosáhnou. Úvěr by se podle něj měl zvednout alespoň na 500.000 korun. Podle MMR však záleží na možnostech rozpočtu. Také podmínky poskytnutí půjčky jsou potenciálně velmi dobře zneužitelné, řekl ČTK Němcův mluvčí Petr Dimun. Rovněž lidovci měli k návrhu půjček výhrady. Podle nich měli mít na zvýhodněný úvěr nárok jen manželé.