Vláda schválila zdražení dálničních známek

Vláda schválila zdražení dálničních známek, které navrhlo ministerstvo dopravy. Řidiči osobních vozů zaplatí za známku na příští rok 1000 korun (nárůst zhruba o deset procent z 900 korun letos), cena známky pro vozy od 3,5 do 12 tun vzroste o téměř 15 procent na 8000 korun. Podraží také krátkodobé kupony. Po jednání vlády to sdělil ministr dopravy Aleš Řebíček. Ceny dálničních známek se mění po více než třech letech.

Součástí schváleného nařízení vlády jsou i sazby mýtného. Ty se však příští rok měnit nebudou. "Mýto není v provozu ještě ani rok, takže jsme sazby ponechali," řekl Řebíček. V průměru kamiony o hmotnosti 12 tun a více platí za kilometr dálnice 4,05 koruny, reálné platby se ale liší podle počtu náprav, množství zplodin nebo denní doby. Ministerstvo dopravy chce zvýšením cen známek zajistit větší příjmy Státního fondu dopravní infrastruktury. Úřad očekává, že výnos z dálničních známek se v roce 2008 oproti letošku zvýší o 350 milionů korun.

Zdražení známek pro nákladní vozy zřejmě povede ke zvýšení cen přepravních služeb. "Žádné zvýšení nákladů v současné době nevítáme, ta situace je taková, že se to bude muset nějak promítnout do cen," řekl ČTK mluvčí profesního sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix. Dodal ale, že 15 procent po třech letech neznamená výrazný cenový skok.

Autor: Peter Gabaľ