Vláda souhlasí s razantním omezením imunity

Kabinet souhlasí s radikálním omezením imunity ústavních činitelů, definitivní rozhodnutí ale padne až v parlamentu. Podle senátní novely se má imunita napříště vztahovat jen na projevy ve sněmovně či Senátu. Ústavní novelu předložili senátoři ODS a podpořila ji mimo jiné většina lidovců. Vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek (KDU-ČSL), jehož nedávno Senát vydal policii k vyšetřování kvůli obvinění z korupce, novinářům řekl, že vláda podpořila návrh jednomyslně.

Kromě poslanců a senátorů by se změna měla týkat i soudců, celkem tedy zhruba 2500 lidí. Vicepremiér Martin Bursík (SZ) poznamenal, že v současnosti mají čeští ústavní činitelé nejširší imunitu v Evropě, přijetí změny bude znamenat větší rovnost občanů před zákonem. Norma podle něj může doznat drobných změn, například ve formulacích týkajících se ústavních soudců. Přijetí novely bude záviset na Poslanecké sněmovně, kde bude třeba pro její schválení najít nejméně 120 poslanců, tedy i zástupce opozice. Parlament projednával různé návrhy na omezení trestní imunity svých členů již několikrát, na žádném se však nedokázal shodnout.

ČSSD v Senátu neúspěšně navrhovala v rámci novely zrušit také přestupkovou imunitu zákonodárců, bude se snažit o doplnění novely i ve sněmovně. Autoři předlohy ale chtějí přestupkovou imunitu zachovat kvůli obavám z případného šikanování poslanců či senátorů za jejich postoje. Zákonodárci si nyní mohou vybrat, zda nechají například dopravní přestupky projednat imunitním výborům, nebo zaplatí pokutu jako běžní občané.

Autor: Peter Gabaľ