Vláda ve středu zřejmě rozhodne o budoucnosti Aera Vodochody

Vláda na středečním zasedání zřejmě rozhodne o budoucnosti zbrojovky Aero Vodochody. Ministři by měli posoudit materiál ministerstev průmyslu a obchodu a financí o vyhlášení dvoukolového výběrového řízení na prodej téměř stoprocentního státního podílu. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Podle něj nyní materiál putuje na Úřad vlády a bude záležet na premiérovi, zda jej na program středečního zasedání zařadí. Ve dvoukolovém výběrovém řízení by měl nejprve rozhodovat podnikatelský plán a ve druhé fázi cena. Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana stát eviduje mezi pěti až deseti zájemci.

Vláda se nyní snaží podruhé najít pro vodochodskou firmu majitele. Od roku 1998 Aero vlastnila americká společnost Boeing, s tou však stát loni na podzim partnerství ukončil a převzal firmu zpět. Za Aero zaplatil stát symbolické dvě koruny, převzal však zároveň dluhy podniku přes devět miliard korun. Stát minulý týden provedl ve vedení firmy změnu, kdy dosavadního prezidenta Antonína Jakubšeho nahradil předseda představenstva Petr Klimeš. Oficiální důvod odvolání Jakubšeho nikdo nechtěl komentovat.

Aero Vodochody zaměstnává zhruba 1600 lidí, ke konci roku 2002 jich měla firma o 700 více. Loni Aero zakončilo rok se ziskem 295 milionů korun. Za poslední čtyři roky firma vydělala 2,1 miliardy, celková výše ztrát z minulých období však ke konci minulého roku činila 8,1 miliardy. Za pět měsíců letošního roku firma vykázala provozní zisk 72 milionů korun. Firma provádí generální opravy letadel L-39 a L-59, poskytuje služby armádě na programu letounů L-159 a spolupracuje například na dodávkách vrtulníků Sikorsky. Letos však končí zakázka Aera na dodávky letounů armádě, a předpokládá se tak propad tržeb. Obchodní příležitosti firma očekává od civilního programu, kde čeká na certifikaci letounu Ae270.