Vládní prohlášení je širší než koaliční smlouva ODS, KDU a SZ

Vládní prohlášení, se kterým kabinet šéfa občanských demokratů Mirka Topolánka předstoupí v pátek před sněmovnu, obsahuje ve srovnání s koaliční smlouvou ODS, lidovců a zelených víc podrobností týkajících se sociálních otázek. Jinak dokument schválený ve středu kabinetem a zveřejněný na vládním webu koaliční smlouvu kopíruje. Prohlášení odráží požadavky poslanců zvolených za ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky, kteří hodlají kabinet tolerovat, ale i poslanců koaličních stran.

Vláda se v prohlášení zavazuje, že bude postupně snižovat schodek veřejných financí a uvalí moratorium na přijímání zákonů zvyšujících mandatorní výdaje. Kabinet také slibuje, že sníží počet zaměstnanců státní správy do roku 2010 nejméně o tři procenta ročně. Snížení se bude týkat nejen regionálních úřadů, ale především centrálních úřadů státní správy. Zapojování příjmů z privatizace do výdajů státu a státních fondů skončí podle prohlášení rozpočtem na rok 2009.

Daňová reforma, kterou vláda chce prosadit, podle prohlášení "nikomu nezvýší daňovou zátěž, naopak ji sníží všem daňovým poplatníkům, nikoliv pouze vybraným skupinám". Složená daňová kvóta klesne do roku 2009 pod 34 procent hrubého domácího produktu. Vláda zavede jednotnou sazbu daně z příjmu ve výši 17 až 19 procent, zvýhodní rodiny s dětmi a nízkopříjmové skupiny obyvatel. Oproti koaliční smlouvě v prohlášení chybí zmínka o zrušení příspěvku pro prvňáčky a o snížení porodného. Kabinet v prohlášení opakuje, že zachová systém dvou sazeb DPH. Základní sazba DPH bude ve výši 17 až 19 procent.

V souvislosti s požadavkem Melčáka a Pohanky kabinet v prohlášení zdůrazňuje, že se zavazuje zachovat sociální dialog a potřebné reformy a změny provádět s ohledem na zachování sociálního smíru. "Ve spolupráci se sociálními partnery vláda navrhne novelu zákoníku práce s cílem zvýšit flexibilitu ve vztazích zaměstnanec-zaměstnavatel a prohloubit princip co není zakázáno, je povoleno," uvádí prohlášení.

Vláda podle dokumentu připraví, a pokud možno i zrealizuje privatizaci ČSA, Letiště Praha a České pošty. Posoudí částečnou privatizaci Českých drah. Rozhodne také o "optimálním zapojení hodnoty ČEZ" do důchodové reformy.

Pro reformu zdravotnictví bude chtít vláda vytvořit expertní komisi řízenou nezávislým koordinátorem podobnou té, která připravila penzijní reformu. V textu se hovoří o zavedení regulačních poplatků za recept, za den hospitalizace, za návštěvu pohotovosti nebo ambulantního specialisty. "Současně bude stanoven maximální roční limit finanční spoluúčasti občanů a zohledněn dopad na sociálně slabé skupiny obyvatelstva," uvádí prohlášení.