Vojáci opouštějí armádu; podle ministra však nehrozí odliv mozků

Přestože menší profesionální armáda má být v České republice až za několik let, někteří zkušení vojáci už nyní svlékají uniformu a odcházejí do civilu. Podle opozice totiž panuje v armádě nejistota kvůli tomu, že vláda podobu reformy pořád mění. Ministr obrany Miroslav Kostelka však o žádném hromadném úprku zkušených velitelů neví.

"Žádost o propuštění z armády jsem podal dávno a už mám dokonce panem ministrem podepsaný propouštěcí rozkaz. U armády skončím 31. prosince. Mé rozhodnutí už nemůže nic zvrátit," řekl ČTK velitel vzdušných sil Jan Vachek. Po 28 letech, jež strávil ve vojenské uniformě, odchází kvůli změnám v armádní reformě. "Je to permanentní reorganizace, která nekončí a která nedává vzdušným silám možnost normálně fungovat," uvedl k důvodům svého odchodu do civilu. Zároveň potvrdil, že pokud se situace nezmění, tak z armády odejdou i další odborníci. Napjatá je situace hlavně mezi letci. Právě jejich výcvik přitom stál ohromné částky. Například výcvik vojenského instruktora, kterému je nyní kolem 40 let, přišel na desítky až stovky milionů korun. Po odchodu do civilu končí armádní letci většinou u aerolinek. "Někdy mám pocit, že jsme jen výcvikové středisko, které zásobuje zkušenými lidmi soukromé letecké společnosti," povzdechl si Vachek.

Podle středeční Mladé fronty Dnes se po škrtech v armádním rozpočtu rozhodli odejít do civilu i náčelník chemického vojska Dušan Lupuljev, velitel specializovaných sil Petr Pavel, šéf pozemního vojska Josef Sedlák a velitel letecké pátrací a záchranné služby Jiří Jogl. "Není to úplně pravda. Generálu Vachkovi jsem nabídl, aby i po odchodu z armády pracoval dále pro rezort, a doufám, že moji nabídku přijme. Velitel Lupuljev nastoupí na ministerstvo obrany. O hromadných odchodech velitelů nelze hovořit," řekl ČTK ministr Kostelka.

Sedlák, Pavel i Jogl uvedli, že u vojska zůstávají. "O odchodu z armády uvažoval snad každý velitel. Ale nic takového v plánu nemám - zůstávám," podotkl šéf specializovaných sil Pavel. "Zatím nejsem stoprocentně rozhodnut odejít, a proto zůstávám," poznamenal velitel letecké záchranné služby Jogl. Také Sedlák vzkázal svým podřízeným, že své velitelské křeslo neopouští.

Vojáci přesto připouštějí, že v armádě panuje nejistota. O tom mluví i opozice. "Vůbec se těm lidem nedivím. Vláda zatím nepředvedla žádnou reformu, protože ji co půl roku mění. Této vládě se nedá věřit," myslí si stínový ministr obrany Petr Nečas z ODS. Není podle něj ani jasné, zda kabinet nebude nadále snižovat peníze na armádu. Právě kvůli krácení financí rezignoval letos v květnu Kostelkův předchůdce Jaroslav Tvrdík.