Volba prezidenta by měla začít v únoru, míní Sobotka a Klaus

Prezidentská volba by měla začít v nejbližším vhodném termínu, který umožní ústava, tedy po 7. únoru příštího roku. Na čtvrtečním jednání se na tom shodli prezident Václav Klaus a předseda Senátu Přemysl Sobotka. Šéfa sněmovny Miloslava Vlčka rozladilo, že Sobotka s prezidentem o termínu volby hovořil již nyní a nedomluvil se nejdříve s ním. Právě šéf sněmovny totiž schůzi parlamentu k volbě prezidenta svolává, a má tak při výběru termínu rozhodující slovo. Z ústavy vyplývá, že zákonodárci by měli novou hlavu státu začít volit mezi 7. únorem a 7. březnem. "V daném okamžiku předpokládáme a bavili jsme se o tom, že by to šlo spíše do termínu únorového," řekl po jednání Sobotka. Dodal ale, že rozhodující bude ještě diskuse s předsedou sněmovny.

Vlček, který je v těchto dnech na dovolené, ČTK prostřednictvím svého mluvčího Tomáše Vyšohlída sdělil, že nechápe, proč se s ním Sobotka nejprve na vhodném termínu volby nedomluvil a se schůzkou na Hradě nepočkal. Sám chystá schůzku s prezidentem na začátek srpna. Ve stejné době chtěl původně jednat i se šéfem Senátu.

Klaus se funkce oficiálně ujal 7. března 2003, kdy složil slavnostní slib. Pětileté volební období se podle ústavy počítá právě od tohoto dne. Nová prezidentská volba se má konat v posledních třiceti dnech volebního období úřadujícího prezidenta. Klaus je zatím jediným oficiálním kandidátem a favoritem volby. Zelení, lidovci, sociální demokraté a komunisté se na společném adeptovi ještě neshodli. Nejčastěji se nyní v souvislosti s Klausovým protikandidátem mluví o exministru zahraničí Jiřím Dienstbierovi. Předseda ČSSD Jiří Paroubek nedávno potvrdil, že jeho strana o nominaci Dienstbiera uvažuje.