Volebním lídrem pražské ČSSD je Rath, znovu zaútočil na ODS

Lídrem pražské ČSSD pro volby do sněmovny se stal podle očekávání ministr zdravotnictví David Rath. V souladu s pátečním doporučením svého vedení ho zvolili delegáti sobotní pražské krajské konference sociální demokracie. Rath získal hlasy tří čtvrtin delegátů. V tajném hlasování se pro něj vyslovilo 169 delegátů, 49 bylo proti a sedm se zdrželo.

Rath po svém zvolení opět zaútočil proti ODS, její program označil za velmi nebezpečný a "mimo kontext evropsko-americké civilizace". "Oni hledají vzory někde v Latinské Americe, inspirují se rovnými daněmi na Ukrajině a v takových těch méně rozvinutých zemích. Jejich koncepce zdravotnictví nás dokonce posunuje někam do Asie," prohlásil Rath. Ministr řekl, že ODS už ovládá Hrad, Senát a většinu regionů. "Pokud by občanští demokraté dobyli i tu poslední citadelu, která ještě hájí koncept, který je v Evropě majoritní, koncept sociálně-tržního hospodářství, obávám se, že bychom se stali jakýmisi pokusnými králíky v gigantickém experimentu občanských demokratů," varoval Rath.

Podobně jako v pátek zaútočil i na předsedu ODS a jejího pražského volebního lídra Mirka Topolánka. Podle něj by bylo smutné, kdyby ČSSD byla v Praze poražena "experimentátorem, ... který je do Prahy uměle naroubován z Valašska". Rath si i kvůli tomu myslí, že by ČSSD v Praze měla získat víc hlasů než téměř 26 procent při posledních parlamentních volbách.

Topolánek v reakci prohlásil, že Rath je vizitkou sociální demokracie a především jejího lídra Jiřího Paroubka. "Urážky a vulgarita nenahradí absenci programu, který by vyvedl zdravotnictví z krize. Naopak hrozí, že tato krize bude pod Rathovým vedením stále hlubší. To mně trápí mnohem více než jeho osobní útoky," uvedl s tím, že pražským voličům nabízí prosperitu. Ministr je s Topolánkem na kordy i kvůli situaci kolem VZP; tento týden ho nařkl z možné korupce. Topolánek obvinění označil za nepravdivá.

Ratha přišel podpořit i premiér Paroubek, na jehož přání byl ministr do čela kandidátky nominován. Paroubek se přímému souboji s Topolánkem vyhnul, kandiduje v Ústeckém kraji. Spolu s Rathem se na pražskou kandidátku dostali poslanci Miroslav Svoboda, Karel Šplíchal a Stanislav Křeček.