Vstup do Schengenu přinesl pro ČR zejména pozitiva

Vstup Česka do schengenského prostoru volného pohybu přinesl Čechům snadnější cestování a více možností ke spolupráci se sousedními státy. Po roce od odstranění hraničních kontrol je podle ministerstva vnitra celková zkušenost ČR pozitivní, nepotvrdily se obavy ze zhoršení bezpečnosti či migrace. Zejména Německo však přesunulo kontroly českých občanů o několik kilometrů do vnitrozemí a řada lidí si stěžuje na šikanu ze strany tamní policie. "Praxe německých orgánů podrývá jeden ze základních principů Schengenu i celé Evropské unie - volný pohyb osob," řekla ČTK mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. V příhraničním pásmu totiž Němci zavedli pro Čechy jednostranné, velmi časté a důkladné prověrky, které odpovídají dřívějším kontrolám na hranicích. Ministerstvo vyzvalo občany už na jaře, aby si na tyto praktiky stěžovalo. Původně se zdálo, že jsou podobná opatření problémem i v Rakousku. Ministr vnitra Ivan Langer však už dříve uvedl, že výrazný počet podnětů od lidí cestujících do této země nezaznamenal.

Bezpečnostní situace a migrace se podle ministerstva po vstupu Česka do Schengenu nezměnila. "Nepotvrdily se obavy ze zhoršení ani v příhraničí ani ve vnitrozemí," uvedla Malá. Podobné zkušenosti prý mají i okolní státy. Přesto například cizinecké policii otevření hranic jejich práci neulehčilo. Cizinecká policie se nyní zaměřuje především na kontrolu nelegálních přistěhovalců či pracovníků ve městech. Kontroluje zejména ubytovny, nádraží, herny a bary. Prověřuje, zda mají cizinci na českém území veškerá potřebná povolení a doklady.

Za zcela jednoznačný přínos označuje policie zapojení země do Schengenského informačního systému (SIS). V Česku začal fungovat už tři měsíce před odstraněním hraničních kontrol. Podle Michaela Weisse z Národní centrály SIRENE zadrželi s jeho pomocí kriminalisté za rok a čtvrt více než 500 zločinců. Od připojení k společné pátrací databázi rostou výrazně zejména počty vypátraných pohřešovaných lidí. Systém pomáhá také při hledání ukradených vozidel nebo dokladů.

Autor: Peter Gabaľ