Výkonná rada ODS ostře vystoupila proti ministru Rathovi

Výkonná rada ODS v sobotu ostře vystoupila proti ministru zdravotnictví Davidu Rathovi. Téma současného zdravotnictví bylo jedním z hlavních bodů jednání. Občanští demokraté prohlásili, že protestují proti stupňující se vulgarizaci české politiky a pokračující aroganci a hulvátství Davida Ratha. Předseda ODS Mirek Topolánek ministra požádal, aby se omluvil hejtmanům za výroky o rozkrádání krajských nemocnic. Podle Topolánka se veřejnost už přesvědčila, že tyto nemocnice poskytují kvalitní péči. Od premiéra Jiřího Paroubka chce ODS vysvětlení Rathových slov určených hejtmanům: Pokud to nepochopí, dostanou pěstí do nosu. "Vnímáme je jako oznámení trendu ČSSD. Včera urážel prezidenta republiky, dnes hrozí pěstí do nosu hejtmanům, zítra všem lidem této země," uvedl šéf opozičních občanských demokratů.

"Nyní hrozí omezování lékařské péče nikoli z vůle hejtmanů, ale zvůle ministerstva zdravotnictví," uvedl Topolánek na tiskové konferenci. Podle stínového ministra zdravotnictví Tomáše Julínka dopadá nejistota a chaos, které vyvolal premiér přivedením Ratha do vlády, na pacienty, lékaře, zdravotní sestry a lékárníky. Za mimořádně pokryteckou považujeme snahu ministra přenést odpovědnost za omezování péče na lékaře a lékárníky, dodal.

Premiér Jiří Paroubek naopak považuje za arogantní ODS, která podle něj obviňuje jeho i ministra Ratha z arogance vždycky, když nedokáže argumentovat. "Jediná politická strana, která si nechala udělat průzkum veřejného mínění a vyšlo jí, že je arogantní, tak je právě ODS," zdůraznil. Občanští demokraté by si podle Paroubka měli zamést před vlastním prahem. Připomněl, že oni začali hovořit o tom, že ČSSD chystá únor 1948, kdy se komunistická strana chopila moci a začala znárodňovat, v souvislosti s přípravou zákona o neziskových nemocnicích, které chce 60 procent obyvatel. Šéfovi poslanecké frakce ODS Vladimírovi Tlustému vyčetl, že o něm v médiích řekl, že vede bandu loupežníků. Premiér připustil, že je ministr Rath "důraznější než jsou kmenoví sociální demokraté". V jeho vyjádřeních prý ale nebylo nic sprostého.