Výnosy fondů postupně rostou, nejvíce vydělávají akciové fondy

Výnosy domácích podílových fondů ve druhém čtvrtletí vzrostly a dostaly se až na loňskou úroveň. Největší výnosy měly akciové fondy, které v průměru vynesly sedm procent. Smíšené fondy se zhodnotily o více než čtyři procenta, dluhopisové fondy o 3,5 procenta. Fondy peněžního trhu vykázaly vesměs zhodnocení kolem jednoho procenta. Vyplývá to ze statistiky fondů Unie investičních společností (UNIS) k 8. červenci.

Domácí akciový trh pokračoval díky privatizujícím firmám v růstu z předchozího roku. Portfolio manažeři s agresivnějšími strategiemi tak mohli dosahovat v porovnání s konzervativnějšími dosti odlišných výsledků, což se odrazilo i na výsledcích fondů, řekl ČTK analytik serveru Finance.cz Lukáš Buřík. "Výsledky za pololetí hodnotíme jako slušné, na počátku roku je očekával jen málokdo," dodal.

Do budoucna očekává Buřík mírně optimistický vývoj. V poslední době se vedlo dobře nejen tuzemskému akciovému trhu, ale na několikaletá historická maxima se dostaly i západoevropské tituly. "Čím více domácích titulů bude obchodováno na evropských trzích, tím větší vliv bude mít vývoj zahraničních indexů na vývoj indexů tuzemských," upozornil.