Výrobce klavírů Petrof propustí čtvrtinu z 1000 zaměstnanců

Největší český výrobce pianin a klavírů, společnost Petrof Hradec Králové, propustí do konce letošního července zhruba 250 z nynějších 1000 zaměstnanců. Restrukturalizaci a propuštění ve firmě urychlily problémy s největším obchodním partnerem v USA, firmou GIC, která odebírala asi 30 procent produkce hradeckého podniku. ČTK to řekl generální ředitel Petrofu Petr Moučka. Již dříve Petrof rozhodl, že do konce března úplně ukončí výrobu v závodě Česká Lípa a nově k poslednímu červnu uzavře i závod v Moravském Krumlově.

S firmou GIC Petrof zatím k dohodě o pokračování dodávek nedospěl a věc se nyní bude podle Moučky řešit právní cestou. "Pokud jednání nedospějí k dohodě, budeme výhledově hledat nějakého partnera ve Spojených státech," uvedl Moučka. Letos podnik očekává snížení tržeb na asi 700 milionů korun z loňských 880 milionů korun.

"Je to složitá situace. Každé propouštění je špatné," řekl ČTK předseda firemních odborů Aleš Chvojka. Dodal, že pro propouštěné bude shánění nové práce obtížené. Věří přitom, že nové kontrakty by firma mohla získat na nadcházejícím hudebním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Petrof, jehož 95 procent tržeb pochází z exportu, se potýká vedle potíží na americkém trhu zejména s nevýhodným kurzem koruny vůči americkému dolaru. Nepříznivě na něj, stejně jako na ostatní evropské výrobce pian, působí i laciná konkurence z Číny. Vlastníky společnosti s ručením omezeným Petrof jsou potomci Antonína Petrofa, který továrnu v roce 1864 založil.