Výstava klenotů skončila, zájem veřejnosti byl na závěr menší

Nával návštěvníků, který zaznamenala výstava českých korunovačních klenotů v prvních dnech, dnes znatelně ochabl. Poslední den navštívilo expozici na Pražském hradě o několik set lidí méně než obvykle. Zájemci, kteří nespěchali a s prohlídkou pokladu počkali na odpolední hodiny, se vyhnuli i několikahodinové frontě.

Naposledy měli lidé možnost spatřit klenoty v roce 1998. Během devíti dnů si je tehdy prohlédlo 30.000 lidí. Letošní expozici, která trvala o dva dny déle, zhlédlo asi o 10.000 lidí více. V průměru přišlo denně 4000 návštěvníků.

Klenoty se v Česku vystavují jen při výjimečných příležitostech. Letos bylo důvodů k uspořádání výstavy hned několik: 85 let od vzniku Československa, deset let od vzniku České republiky a volba nového prezidenta.

Možnost vidět nejvzácnější český poklad využili dnes rodiny s dětmi i důchodci, Pražané, mimopražští i cizinci.

Dlouhý had čekajících, který se v minulých dnech táhl od Sterého královského paláce přes Býčí schodiště a Jižní zahradu až po Staré zámecké schody, se dnes smrskl na frontu sahající jen do poloviny schodů. Jižní zahrada tak zůstala téměř celý den prázdná. Na lavičkách se slunečníky, které byly připraveny pro čekající návštěvníky, posedávali jen zahraniční turisté s mapami Prahy. Stánky s občerstvením balili v poledne.

Výstava začala 3. července. Před uložením klenotů do bezpečí Korunní komnaty prohlédnou poklad odborníci.