Výstava představí české řemeslníky s titulem nositel tradice

V zámku v Chanovicích na Klatovsku vzniká unikátní projekt Galerie Nositelů tradic lidových řemesel. Tento titul uděluje každoročně nejvýše pěti lidem v celé republice ministr kultury. Galerie bude od začátku července představovat všech 19 řemeslníků, kteří titul zatím získali v letech 2001 až 2004. Expozice se bude průběžně aktualizovat o nové nositele titulu a další ukázky tvorby už oceněných řemeslníků, řekl ČTK ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Luboš Smolík. Podstatnou roli při udělování titulu hraje především výjimečná dovednost kandidátů a estetická hodnota jejich práce. Nositelem titulu se může stát člověk, který provozuje lidové řemeslo a technologie, kterým hrozí zánik. Zohledňuje se také, zda se řemeslník podílí na výchově a výuce svých nástupců.

Výstavní projekt v chanovickém zámku má podle Smolíka nadregionální a nadčasový význam. Má za cíl mimo jiné představit oceněné řemeslníky a prezentovat jejich dovednosti a výrobu, jimiž navazují na původní a tradiční technologie. Výstava má také propagovat samotné ocenění, které je českou verzí mezinárodního projektu UNESCO Žijící lidské poklady, a přispět k oživení chanovického zámeckého areálu.

Nositeli titulu se zatím stali například keramici a hrnčíři, výrobci dřevěných hraček, košíkář, výrobce modrotisku, kovář, tesaři a sekerníci, tkalci, řezbář reliéfních forem na perník či tvůrce štípaných holubiček. V Plzeňském kraji získal titul například Rudolf Volf z Kolovče na Domažlicku, jehož rodina provozuje tradiční hrnčířství už po sedm generací.