Vyvadil neodstoupí; Němec o jeho osudu rozhodne v pondělí

O definitivním osudu náměstka ministra spravedlnosti Jiřího Vyvadila se rozhodne v pondělí, kdy se Vyvadil v úřadu sejde s ministrem Pavlem Němcem. Z pořadu České televize Otázky Václava Moravce vyplynulo, že oba trvají na svých předchozích postojích - Vyvadil odmítá odstoupit a ani Němec nehodlá nic měnit na svém dřívějším vyjádření, v němž náměstka nepřímo vyzval k rezignaci.

Spor mezi Vyvadilem a Němcem vznikl kvůli tomu, že Vyvadil ministra neinformoval o své schůzce se stíhaným podnikatelem Tomášem Pitrem. Premiér Jiří Paroubek o ni přitom věděl. S Pitrem dokonce Vyvadil vyjednával o prodeji potravinářské firmy Setuza jako Paroubkův posel. Vyvadil také kontaktoval soudce Petra Nováka, jehož senát loni poslal Pitra za daňové úniky na 8,5 roku do vězení - rozsudek zatím není pravomocný.

Ministr dříve uvedl, že Vyvadil snižuje důvěru nejen v ministerstvo, ale především v justici jako celek a z toho důvodu mu nezbývá než jej vyzvat, aby z této věci do konce týdne vyvodil osobní odpovědnost. V neděli k tomu nechtěl nic dodávat, uvedl pouze, že v pondělí věc proberou s Vyvadilem u pracovního stolu. Očekává rozuzlení a zklidnění situace.

Podle Němce je věcí ČSSD, jak by se zachovala, kdyby Vyvadila odvolal. Pokud by Paroubek zareagoval na odchod náměstka nominovaného ČSSD odvoláním ministra z US-DEU, vnímal by to jako "faktické zrušení koaliční smlouvy". "Pokud se sociální demokracie bude snažit za každou cenu tímto vyhozením z vlády pomoci Unii svobody k úspěchu ve volbách, no tak s tím těžko můžeme něco dělat," uzavřel Němec.