Z Indie a latinské Ameriky přiletěly repatriační speciály

V Praze přistála dvě repatriační letadla, zpět do ČR přepravila Čechy z Jižní Ameriky a z Indie. Lety pro české ministerstvo zahraničí a pro automobilku Volkswagen zajistila skupina Smartwings Group. ČTK to sdělila mluvčí letecké společnosti Vladimíra Dufková. Ministerstvo zahraničních věcí se pomocí repatriačních letů snaží pomoci Čechům, kteří kvůli pandemii nového koronaviru uvázli v zahraničí. Z Indie podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) přiletělo 136 Čechů, především zaměstnanci mladoboleslavské Škody Auto. "Firma ve svém letu poskytla ministerstvu zahraničí 30 míst, nabídli jsme je Čechům uvízlým v Goa," uvedl ministr. Dodal, že veškerá povolení a přepravu na letiště zajišťovala ambasáda v Dillí.

Další speciál odstartoval v noci na dnešek z Peru. Na palubě měl podle českého velvyslance v Peru Michala Sedláčka 112 Čechů, šest Izraelců a 30 dalších občanů evropských zemí. "Více než dvoutýdenní snažení celého týmu českého velvyslanectví v Limě přineslo své výsledky," napsal na twitteru. Za pomoc s převozem izraelských občanů z Jižní Ameriky poděkoval českému ministerstvu zahraničí izraelský velvyslanec v ČR Daniel Meron. Dufková uvedla, že letadlo přivezlo i repatriované české občany z Mexika.

Do Prahy přiletělo i první letadlo z Thajska, přivezlo podle Petříčka 244 českých občanů a tři cizince. "Na palubě přivezlo i přes sedm tun zdravotnických rukavic z Malajsie," uvedl Petříček. Další letadlo z Thajska podle něj přiletí v úterý. Podle dřívějších informací by mělo být z Thajska dnešním a úterním letem přepraveno dohorómady asi 600 lidí.