Za loňský CzechTek nebyl nikdo odsouzen, Paroubek říká, že ano

Za loňskou technoparty, která se konala na nepronajatých pozemcích u Boněnova na Tachovsku, zatím nebyl nikdo odsouzen. Policie obvinila v souvislosti s akcí jediného člověka, šestatřicetiletého Romana Vainera. Je stíhán za poškozování cizí věci a jeho soud začne v polovině září, řekl předseda tachovského soudu Jan Kříž. Premiér Jiří Paroubek ale v tiskové zprávě uvedl, že organizátoři loňské technoparty už byli odsouzeni.

Paroubek poslal médiím zprávu popisující jeho středeční návštěvu na louce v Mlýnci na Tachovsku, kde se technoparty konala letos. Mimo jiné zde vyjmenoval škody, které vzniknou městu Přimda a soukromému zemědělci, jenž na části louky v Mlýnci hospodaří. Tyto škody by podle premiéra měli organizátoři technoparty zaplatit, bylo by to solidní. "Připomínám, že organizátoři loňské technoparty byli před pár dny odsouzeni k úhradě škod ve výši 750.000 korun. To, jestli ovšem své peníze poškození někdy uvidí, je velmi nejisté," uvedl premiér.

Přitom soud s jediným obžalovaným z loňského CzechTeku ještě ani nezačal. "To jednání je nařízeno na 14. září a ve spise je skutečně uvedena škoda asi 750.000 korun," uvedl Kříž. Sám neví, že by se nějaký proces v souvislosti s loňskou technoparty konal. Teoreticky by se mohl konat občanskoprávní spor. Ten by ale nerozhodl o náhradě škody dříve, než soud v trestním řízení rozhodne, zda je obžalovaný muž skutečně vinen, vysvětlil soudce. V souvislosti s letošní akcí policie zatím obvinila osm lidí, většinou z útoku na veřejného činitele. Proti neznámým osobám se vede šetření pro podezření z obecného ohrožení, protože v jednu chvíli jelo po dálnici u Mlýnce v protisměru asi 20 aut. Západočeská policie zatím přijala podle mluvčí Jolany Číhové jednu stížnost na postup policie. Stížností se bude zabývat příslušné oddělení kontroly a stížností krajské policejní správy.

Autor: Ivo Prokop